Baranek wielkanocny na budyniach


Baranek wielkanocny do koszyczka i na stół wielkanocny. Ciasto na baranka przygotowane jest na budyniach waniliowych w proszku. Dzięki temu baranek jest bezglutenowy i ma piękną, żółtą barwę. Jest smaczny, miękki i puszysty.
Składniki:
Ciasto:
- 90g masła (lub margaryny)
- 45g cukru pudru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru* (1 opakowanie na 500ml mleka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra- dół).
- W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
- Dodać budynie z proszkiem i wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. (Można również zmiksować mikserem na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników).
- Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
- Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
- Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką (w wersji bezglutenowej: dowolną mąką bezglutenową). Formę złożyć i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka.
- Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć od dołu kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
- Baranka posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- * W wersji bezglutenowej proszę wybrać bezglutenowe budynie i proszek do pieczenia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.