Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Bardzo smaczne i nietypowe ciasto. Z wyglądu dość niepozorne, ale zaskakuje swoim smakiem. Połączenie puree z dyni z mlekiem skondensowanym, jabłkami, orzeszkami solonymi, czekoladą i wiórkami kokosowymi jest bardzo trafne. Całość pieczona jest na ciasteczkowym spodzie.
Ciasto jest bardzo dobre, słodkie i sycące. Polecam.
Ciasto można przygotować również w wersji bezglutenowej wybierając ciasteczka bezglutenowe.
Składniki:
Spód:
- 250g ciasteczek pełnoziarnistych (w wersji bezglutenowej: ciasteczek bezglutenowych)
- 120g masła
Nadzienie:
- 150g puree z dyni (przepis na puree znajduje się tutaj: „Puree z dyni”; użyłam dyni Hokkaido)
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (45g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jabłka (300g, najlepiej lekko kwaśne)
- 125g prażonych i solonych migdałów (użyłam orzeszków ziemnych z puszki)
- 75g czekoladowych kropelek (użyłam posiekanej, gorzkiej czekolady)
Dodatkowo:
- 80g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Przygotować spód. Formę prostokątną o wymiarach ok. 20x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozkruszyć na drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Do ciasteczek dodać miękkie masło i zagnieść. Masę wyłożyć do formy i ugnieść na dnie formy.
- Mleko skondensowane słodzone i puree z dyni wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Dodać skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy dyniowej. Dodać posiekane migdały (lub orzechy) i czekoladę. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. Z góry posypać wiórkami kokosowymi.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 45min. w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 155°C).
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: "Sweet Dreams" wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 25 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 40 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 15 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.