Sernik z mango


Delikatny sernik z dodatkiem puree z mango. W masie serowej mango jest słabo wyczuwalne lub w ogóle nierozpoznawalne. Jednakże sernik ma dzięki niemu nietypowy smak i jest wilgotny. Jeśli chcecie podkreślić smak tego owocu w serniku, udekorujcie go plasterkami mango i/ lub polejcie musem z mango.
https://www.youtube.com/watch?v=zZ51miVeAb4
Składniki:
Ciasto kruche:
- 125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko (rozmiar M)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub quarku
- 2 dojrzałe mango
- 4 jajka (rozmiar M)
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jedno opakowanie na 500 ml mleka)
- 150 g cukru
Do dekoracji:
- 1 mango
Sposób przygotowania:
- Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotować masę serową. Mango umyć, obrać, oddzielić miąższ od pestki. Odważyć 500g miąższu (resztę można zachować do dekoracji) i zmiksować blenderem na puree. Twaróg, puree z mango, jajka, budynie w proszku i cukier przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na całą noc.
- Mango umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki ułożyć na brzegu sernika. (Dodałam jeszcze kilka plasterków truskawek i migdały w płatkach). Pozostały, niewykorzystany miąższ zmiksować na puree i przed podaniem polać kawałki sernika.
Uwagi:
- Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasto kruchego powinny być prosto z lodówki.
- Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.