Podchmielony Szkot

Mocno aromatyczne ciasto świąteczne z kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej, czekolady i z przyprawą korzenną. Ciasto jest miękkie, wilgotne i podchmielone.  Jest mocno nasączone whisky, dzięki której jest jeszcze bardziej aromatyczne i wilgotniejsze. Po upieczeniu i nasączeniu alkoholem należy ciasto zawinąć szczelnie i pozostawić do dnia następnego, aby przeszło smakiem. Jeszcze lepiej smakuje kilka dni po upieczeniu, a swoją świeżość zachowuje do tygodnia. Dlaczego Szkot? Może chodzi o whisky (szkocką), która jest użyta do ciasta? ;)

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 250g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (kupnej lub domowej)
  • szczypta soli
  • 325g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 200g zmielonych migdałów
  • 100g posiekanej lub startej na tarce czekolady (u mnie gorzka)

Dodatkowo:

  • 8 łyżek whisky
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

  1. Skórkę pomarańczową posiekać drobno. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło (margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  3. Osobno w miseczce wymieszać przyprawę do piernika, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, zmielone migdały, posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową.
  4. Do utartej masy jajecznej dodać stopniowo suche składniki z miski. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. (Ciasto będzie dość gęste).
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ja piekłam je 70 minut). Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  7. Whisky, cukier waniliowy, cukier i kawę podgrzać w garnku. Mieszać, aby składniki się rozpuściły.
  8. Ciasto ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Polać ciepłą whisky, zawinąć szczelnie w folię aluminiową i pozostawić do następnego dnia.
  9. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: "So kocht Frau Antje heute".

zegarek

Czas przygotowania:

około 30min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60- 70 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Podchmielony Szkot

Podchmielony Szkot

Podchmielony Szkot