Podchmielony Szkot
Mocno aromatyczne ciasto świąteczne z kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej, czekolady i z przyprawą korzenną. Ciasto jest miękkie, wilgotne i podchmielone. Jest mocno nasączone whisky, dzięki której jest jeszcze bardziej aromatyczne i wilgotniejsze. Po upieczeniu i nasączeniu alkoholem należy ciasto zawinąć szczelnie i pozostawić do dnia następnego, aby przeszło smakiem. Jeszcze lepiej smakuje kilka dni po upieczeniu, a swoją świeżość zachowuje do tygodnia. Dlaczego Szkot? Może chodzi o whisky (szkocką), która jest użyta do ciasta? 🙂
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto:
- 250g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (kupnej lub domowej)
- szczypta soli
- 325 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 200 g zmielonych migdałów
- 100 g posiekanej lub startej na tarce czekolady (u mnie gorzka)
Poncz:
- 8 łyżek whisky
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Do posypania:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto: Skórkę pomarańczową posiekać drobno. Odstawić na bok.
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, kakao, zmielonymi migdałami, startą czekoladą i posiekaną skórką pomarańczową.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną masę, miksując na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym jajku. (Każde jajko miksować ok. 1 minuty).
- Do utartej masy maślano- jajecznej dodawać stopniowo w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Mieszać krótko szpatułką lub robotem kuchennym na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. (Ciasto będzie dość gęste).
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować poncz: Whisky, cukier waniliowy, cukier i kawę podgrzać w garnku. Mieszać, aby składniki się rozpuściły.
- Ciasto ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Polać ciepłą whisky, zawinąć szczelnie w folię aluminiową lub spożywczą i pozostawić do następnego dnia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "So kocht Frau Antje heute".
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.