Ciasto jubileuszowe

Zmodyfikowane przeze mnie ciasto siostry Anastazji z książki: „100 nowych ciast”. Ciasto to polecam tylko na specjalne okazje. (Jego nazwa jest bardzo trafiona). Zastąpi każdy tort, a nawet dwa. Jest bardzo bogate, wysokie i różnorodne w smaku. Znajdziecie w nim sernik, biszkopt, masę orzechową, powidła śliwkowe, jabłka w galaretce i czekoladę. Jest bardzo smaczne.
Dużą jego wadą jest wysoki koszt i dość długi czas przygotowania. Dlatego polecam je na większą imprezę rodzinną, jako konkretne ciasto do kawy.
Składniki:
Sernik:
- 1,2 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
- 300g cukru pudru
- 1 ½ opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 56g)
- 12 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g margaryny
Biszkopt:
- 4 jajka
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
- 250g zmielonych orzechów
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 150g cukru
- 375g masła
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 1 galaretka (najlepiej koloru czerwonego, ale może być również inna)
Polewa:
- 200g czekolady gorzkiej
- 1,5 łyżki oleju
Dodatkowo:
- duży słoik powideł śliwkowych (ja dałam z tego przepisu: „Konfitura śliwkowa z czekoladą”)
Sposób przygotowania:
- Przygotować sernik. Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać ser wymieszany z budyniem i proszkiem do pieczenia. Osobno ubić białka na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowej wielkości serniki. (Użyłam formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm. Polecam wyłożyć formę papierem do pieczenia. Ułatwi on wyciągnięcie sernika z formy. Najlepszym rozwiązaniem jest papier do pieczenia i forma z odpinanym brzegiem). Sernik piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 40- 45 min.ut w temperaturze 180°C. (Piekłam jeden sernik po drugim. Jeśli macie jedną formę, to poczekajcie, aż sernik lekko przestygnie zanim wyciągniecie go z formy. Masie serowej nic nie będzie jak poczeka tą chwilę na blacie ;)).
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
- Przygotować masę orzechową. Mleko zagotować i zalać nim orzechy. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka (całe) i cukier ubić na parze. (Ubijać ok. 5- 7 minut). Miskę ściągnąć z pieca i dalej ubijając ostudzić. Osobno utrzeć masło na gładką masę. Do masła, dalej miksując, stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu wmieszać zimne orzechy.
- Przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić w garnku. Dodać jabłka i podsmażyć. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Pozostawić, aby masa lekko przestygła.
- Jeden sernik posmarować połową powideł śliwkowych. Na powidłach rozsmarować delikatnie połowę masy orzechowej. Przykryć jednym blatem biszkoptu. Wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugim blatem biszkoptu. Posmarować resztą masy orzechowej, kolejno powidłami i z góry przykryć drugim sernikiem.
- Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą posmarować górę sernika. Wstawić do lodówki na parę godzin. (Przed pokrojeniem na kawałki najlepiej wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki. Gdy polewa lekko zmięknie będzie się łatwiej kroić).
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.