Ciasto jubileuszowe

24 Komentarzy

Ciasto jubileuszowe

Zmodyfikowane przeze mnie ciasto siostry Anastazji z książki: „100 nowych ciast”. Ciasto to polecam tylko na specjalne okazje. (Jego nazwa jest bardzo trafiona). Zastąpi każdy tort, a nawet dwa. Jest bardzo bogate, wysokie i różnorodne w smaku. Znajdziecie w nim sernik, biszkopt, masę orzechową, powidła śliwkowe, jabłka w galaretce i czekoladę. Jest bardzo smaczne.
Dużą jego wadą jest wysoki koszt i dość długi czas przygotowania. Dlatego polecam je na większą imprezę rodzinną, jako konkretne ciasto do kawy.

Składniki:
Sernik:

  • 1,2 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 300g cukru pudru
  • 1 ½ opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 56g)
  • 12 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g margaryny

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:

  • 250g zmielonych orzechów
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 375g masła

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka (najlepiej koloru czerwonego, ale może być również inna)

Polewa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżki oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować sernik. Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać ser wymieszany z budyniem i proszkiem do pieczenia. Osobno ubić białka na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowej wielkości serniki. (Użyłam formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm. Polecam wyłożyć formę papierem do pieczenia. Ułatwi on wyciągnięcie sernika z formy. Najlepszym rozwiązaniem jest papier do pieczenia i forma z odpinanym brzegiem). Sernik piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 40- 45 min.ut w temperaturze 180°C. (Piekłam jeden sernik po drugim. Jeśli macie jedną formę, to poczekajcie, aż sernik lekko przestygnie zanim wyciągniecie go z formy. Masie serowej nic nie będzie jak poczeka tą chwilę na blacie ;)).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  4. Przygotować masę orzechową. Mleko zagotować i zalać nim orzechy. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka (całe) i cukier ubić na parze. (Ubijać ok. 5- 7 minut). Miskę ściągnąć z pieca i dalej ubijając ostudzić. Osobno utrzeć masło na gładką masę. Do masła, dalej miksując, stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu wmieszać zimne orzechy.
  5. Przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić w garnku. Dodać jabłka i podsmażyć. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Pozostawić, aby masa lekko przestygła.
  6. Jeden sernik posmarować połową powideł śliwkowych. Na powidłach rozsmarować delikatnie połowę masy orzechowej. Przykryć jednym blatem biszkoptu. Wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugim blatem biszkoptu. Posmarować resztą masy orzechowej, kolejno powidłami i z góry przykryć drugim sernikiem.
  7. Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą posmarować górę sernika. Wstawić do lodówki na parę godzin. (Przed pokrojeniem na kawałki najlepiej wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki. Gdy polewa lekko zmięknie będzie się łatwiej kroić).
Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Ciasto jubileuszowe

Ciasto jubileuszowe

Ciasto jubileuszowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 8 lat temu
    dziekuje za szczegolowa odp.ciasto zamierzam upiec na swieta.Bedzie to moj :) pierwszy raz jesli chodzi o to ciasto z Twoich przepisow.Dam znac czy wyszlo ...wyglada aoetycznie na sam widok :)pozdr.i Wesolycj Swiat Wielkanocnych :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Marto[/b] jajka z cukrem ubij mikserem na parze. Wystudź też miksując. Następnie masło też miksuj na jasną masę i dalej miksując dodaj masę jajeczną. Orzechy w mleku to już najlepiej wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 8 lat temu
    Witam Joasiu mam pytanie w spr.ubijania masy orzechowej na parze...mam ja ubijac mikserem czy tez trzepaczka ?pozdr.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 9 lat temu
    Ciasto wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje,aż ślinka cieknie na sam widok :lol: świetnie opisałaś każdy krok przygotowania, nawet dla laika wygląda na łatwy. Przepis wypróbuję na imieniny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 10 lat temu
    Przepis jest rewelacyjny, bardzo smaczne ciasto. Robiłam zgodnie z instrukcją i wyszedł znakomity. Bardzo wysoki, bardzo kolorowy i bardzo smaczny. Przepis juz poszedł dalej ... teraz inni beda go robic :)
    Godny polecenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Karolu[/b] dodajesz całość. To będą napęczniałe, zmielone orzechy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 10 lat temu
    Do masy orzechowej należy na koniec dodać orzechy ale razem z tym mlekiem czy odlać mleko? ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Aniu[/b] prawie zawsze używam produktów niemieckich. Chyba, że takie Cię interesują?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    A jaki dokładnie ser został użyty? Jakiej firmy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Malwino[/b] w proszku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malwina · 11 lat temu
    czy do sernika dodajemy budyń w proszku czy ugotowany budyń ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 12 lat temu
    CIasto przepyszne, zrobiam je na 18-naste urodziny syna, goście byli zachwyceni. Co prawda wymaga troche czasu ale naprawde warto. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Moniko[/b] cieszę się, że jesteś zadowolona. Dobrze, że napisałaś o wodzie. Już dopisałam. Można ją dodać na końcu (właściwie to nie ma wielkiej różnicy, w którym momencie) :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 12 lat temu
    Dzis zrobilam to ciasto. Zajęło mi to ok. 3 godzin ale wszystko sie udalo i placek wyszedł jak na zdjęciach. Przepis jest bardzo dbrze opisany tylko wopisie wykonania biszkopty brakuje informacji kiedy dodac wode; dodalam wiec a koncu. Placek bardzo smaczny i jak zwykl przepisy testowane z tej strony nie rozczarowują. Polecam ten wypiek jednak najlepiej aby pieczenia nie podejmowali czytelnicy którzy dopiero rozpoczynają przygode z pieczeniem gdyz trzeba sie troche natrudzic
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 12 lat temu
    Wygląda imponująco. Boję się takich ciast, bo wymagają sporo pracy i czasu, i jak mi jakaś część nie wychodzi, to wpadam w panikę ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 12 lat temu
    Zajrzę na pewno :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Edyto[/b] to będziesz miała pracowity weekend w kuchni ;-) Zajrzyj jeszcze wieczorem na stronę. Mam propozycję, która może Ci się spodobać. Pyszne, konkretne ciasto i nie bardzo pracochłonne. Musisz zrobić masę budyniową i biszkopt. Tylko musisz zrobić to ciasto już jutro, bo musi poleżeć przez noc w lodówce, a nawet dłużej byłoby lepiej. Najlepiej rano do sklepu i od razu upiec ;) Tak więc zapraszam jeszcze dzisiaj na stronę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 12 lat temu
    Witam! Ciasto wygląda bardzo smakowicie! Kolejny wypiek wart wypróbowania.
    Mam jednak prośbę o poradę w sobotę w szkole mojego syna odbędzie się piknik rodzinny i zostałam poproszona o przygotowanie ciasta, niestety brakuje mi pomysłu nie mówiąc już o tym iż na niedzielę mam zaplanowany zjazd rodzinny z okazji urodzin młodszego syna (zaplanowałam na nie twój cudowny tort samolot - tak więc i tak czeka mnie sporo procy). Mam więc pytanie jakie ciasto doradziłabyś mi - duże, smaczne i mało skomplikowane?

    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchenne fascynacje · 12 lat temu
    Wow ale warstewek, świetnie się prezentuje .