Zawijany tort tiramisu
Pyszny, zawijany tort tiramisu z kremem z serka mascarpone i twarogu. Biszkopt nasączony jest kawą i likierem amaretto, dzięki czemu jest bardzo wilgotny. Każdy kęs rozpływa się dosłownie w ustach. Tort nie jest za słodki, jest lekki i kremowy, kawowo- serowy. Dla mnie idealny.
Składniki na tort o śr. ok. 25cm i wysokości ok. 5,5cm:
Biszkopt:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 75 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 140 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 500 g twarogu z wiaderka (lub Quark), schłodzonego
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka likieru amaretto
- 250 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 100 g czekolady gorzkiej
Poncz:
- 100 ml mocnej kawy, posłodzonej (dałam 1 ½ łyżeczki cukru)
- 2 łyżki likieru amaretto
Dodatkowo do obłożenia i dekoracji:
- 250 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- kakao do posypania
- ok. 30 g czekolady gorzkiej do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt: W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie przesiać. Odstawić na bok.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać w odstępach po kolei po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto rozłożyć na dużej blasze z piekarnika (wymiar wewnętrzny ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotować krem: Czekoladę posiekać nożem na malutkie kawałki. Odstawić na bok. Ser mascarpone i twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać likier. Osobno ubić śmietankę ze śmietan-fix na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
- Składniki na poncz wymieszać i nasączyć nim biszkopt. (Kawa powinna być zimna).
- Krem rozłożyć na biszkopcie.
- Posypać posiekaną czekoladą. Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5 cm.
- Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić na środku patery.
- Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze rolady. (Zacząć zawijać tam, gdzie skończył się poprzedni pasek).
- Cały tort najlepiej owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręcz do tortu.
- Tort wstawić na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.
- Ubić 250 g śmietanki na sztywno i posmarować nią boki i wierzch tortu.
- Tort posypać z góry kakao i startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.
Uwaga:
- Jeśli boicie się zwijania, możecie zmniejszyć ilość ponczu. Im mniej ponczu, tym biszkopt stabilniejszy i łatwiej się go zwija.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.