Tort zamek

Przepis na tort w kształcie zamku. Tort zrobiony jest z ciasta ucieranego i przełożony, jak również udekorowany masą budyniową. Tort jest naprawdę duży, a więc na dużą imprezę lub kilkudniowe spożycie ;). Tort możecie udekorować dowolnie, według zdolności i fantazji. W przepisie podaję mój sposób dekoracji. Może komuś się przyda.
Składniki:
Ciasto ucierane: (Uwaga: Podane składniki są na 1 ciasto. Do tortu należy przygotować 2 takie ciasta)
- 375g margaryny lub masła
- 300g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 jajek
- 300g mąki pszennej
- 110g mąki ziemniaczanej
- 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
Masa budyniowa:
- 1 ¼ szklanki cukru (250g)
- 3 szklanki mleka (750ml)
- 6 żółtek
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 750g masła
Poncz:
- ok. 1litra soku pomarańczowego
Dodatkowo:
- kakao
- 5 rożków do lodów
- wiórki kokosowe (kolorowe lub zwykłe)
- czerwony i niebieski barwnik spożywczy + ewentualnie barwnik do zabarwienia wiórków
- ok. 100g masy marcepanowej
- 5 małych wykałaczek
- trochę cukru pudru
- prostokątne czekoladki (np. Merci Petits)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (około 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić na ok. 10 min.w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W ten sam sposób przygotować drugie takie samo ciasto.
- Przygotować budyń. Ok. 2 ¼ szklanki mleka i cukier zagotować. Resztę mleka wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
- Oba ciasta przekroić na pół w poprzek dłuższego boku.
- 3 części ciasta ułożyć jeden na drugim (tworząc podstawę zamku).
- 4tą część pokroić na 4 równe części (przecinając ciasto na pół w szerz i wzdłuż). 2 powstałe części ułożyć na środku podstawy zamku. 3cią część przekroić ponownie na 4 części. 4tą część odkładamy na bok. (Nie będzie nam potrzebna. Można ją zjeść ;))
- Górę zamku ułożyć z dwóch najmniejszych części. (Dwie pozostałe części nie będą potrzebne).
- 750g miękkiego masła utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
- Wszystkie warstwy tortu nasączyć ponczem i przełożyć niegrubą warstwą masy budyniowej. (Najlepiej jest ściąć delikatnie górę ciasta, wtedy poncz lepiej wsiąknie w ciasto).
- Odłożyć na bok mniej więcej ¼ masy.
- Resztę masy zabarwić czerwonym barwnikiem na różowo. Tort obłożyć cienką warstwą masy i wstawić na 30- 60 minut do lodówki, aby masa stężała i tort zrobił się bardziej stabilny.
- Kolejno tort obłożyć dokładnie różową masą.
- Odłożoną masę wymieszać z kakao. Masę przełożyć do szprycy z małą okrągłą końcówką i namalować cegły i bramę. (Dla ułatwienia można uprzednio narysować wszystkie kontury wykałaczką).
- Marcepan zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować go między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Z marcepana wyciąć okna i przykleić je do tortu. (Okna same się przyczepią do masy. Należy je tylko trochę docisnąć). Masą kakaową namalować kontury okien.
- Kokos wsypać do talerza. Jeśli jest zwykły, należy dodać trochę dowolnego, płynnego barwnika spożywczego i dokładnie wymieszać.
- Rożki do lodów posmarować masą i obtoczyć w kokosie.
- Resztę marcepana zagnieść z niebieskim barwnikiem. Marcepan rozwałkować i wyciąć flagi. Flagi owinąć wokół wykałaczek i umieścić na czubkach rożków. Rożki ułożyć na brzegach i szczycie tortu. Dookoła poukładać, w równych odstępach, czekoladki.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.