ciasto na maślance z rabarbarem

Bardzo proste ciasto z dodatkiem maślanki. Ciasto jest dość zwyczajne, proste w smaku, nie za słodkie, ze smaczną, migdałową posypką. Dobrze smakuje z rabarbarem, ale można użyć również inne owoce. Polecam przy nadmiarze rabarbaru, jako szybkie ciasto do popołudniowej kawy.

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

  • 375g mąki pszennej
  • 375ml maślanki (temperatura pokojowa)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 220g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Posypka:

  • 40g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany
  • 30g masła
  • ok. 500g rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (ok. 1cm). Wymieszać z 2 płaskimi łyżkami cukru. Odstawić na bok.
  2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo maślankę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do ubitej masy. (Dodając mąkę, miksowałam dalej, na najniższych obrotach, niedługo, tylko do połączenia składników).
  3. Ciasto przełożyć  do formy prostokątnej (ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Na cieście rozłożyć rabarbar.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  5. W tym czasie przygotować posypką. Wymieszać migdały z 1 łyżką cukru. Po 15 minutach pieczenia posypać ciasto posypką migdałową i piec dalej 20 minut.
  6. Pod koniec pieczenia zagotować śmietanę z masłem. Zaraz po upieczeniu, gorące ciasto polać gorącą śmietaną, używając łyżki. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasto na maślance z rabarbarem

ciasto na maślance z rabarbarem