Ciasto na maślance z rabarbarem

Bardzo proste ciasto z dodatkiem maślanki. Ciasto jest dość zwyczajne, proste w smaku, nie za słodkie, ze smaczną, migdałową posypką. Dobrze smakuje z rabarbarem, ale można użyć również inne owoce. Polecam przy nadmiarze rabarbaru, jako szybkie ciasto do popołudniowej kawy.
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
- 375g mąki pszennej
- 375ml maślanki (temperatura pokojowa)
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 220g cukru
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Posypka:
- 40g migdałów w płatkach
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 70ml słodkiej, płynnej śmietany
- 30g masła
- ok. 500g rabarbaru
- 2 płaskie łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (ok. 1cm). Wymieszać z 2 płaskimi łyżkami cukru. Odstawić na bok.
- Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo maślankę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do ubitej masy. (Dodając mąkę, miksowałam dalej, na najniższych obrotach, niedługo, tylko do połączenia składników).
- Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Na cieście rozłożyć rabarbar.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
- W tym czasie przygotować posypką. Wymieszać migdały z 1 łyżką cukru. Po 15 minutach pieczenia posypać ciasto posypką migdałową i piec dalej 20 minut.
- Pod koniec pieczenia zagotować śmietanę z masłem. Zaraz po upieczeniu, gorące ciasto polać gorącą śmietaną, używając łyżki. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 25 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 35 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.