Tort lodowy z bezami


Dwukolorowy tort lodowo- bezowy. Składa się z warstwy waniliowej i czekoladowej przełożonej bezami. Słodki, idealny deser w upalne dni.
Składniki:
- 4 jajka
- 80g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ok. 100g bez kupnych lub domowych* (z tego przepisu: "Bezy")
- 100g czekolady gorzkiej
- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 opakowania śmietan-fix (opcjonalnie)
- starta czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24cm (może być również 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
- Bezy połamać na kawałki. Odstawić na bok.
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Ubić śmietanę. (Można dodać śmietan-fixy).
- Do ubitych żółtek wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka, a następnie śmietanę.
- Ok. 40g bez rozłożyć na dnie tortownicy.
- Wyłożyć połowę masy. Rozłożyć 40g bez. Resztę masy wymieszać szpatułką z chłodną, ale płynną czekoladą. Wyłożyć do formy. Wierzch posypać resztą bez i startą czekoladą.
- Tortownicę przykryć folią spożywczą lub włożyć w duży worek do mrożenia i wstawić do zamrażarki na noc.
- Tort można kroić zaraz po wyciągnięciu, a pozostałą część od razu wstawić ponownie do zamrażarki. (Gdyby okazał się za twardy do krojenia, należy pozostawić go na blacie na ok. 15 minut).
Uwaga:
* Wystarczy upiec bezy z 2 białek
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.