Ciasto- deser lodowy


Zamiast samych lodów z bitą śmietaną, można zaserwować je w bardziej eleganckiej formie - w formie ciasta. Pieczemy biszkopt, układamy na nim lody i przykrywamy bitą śmietaną osłodzoną bezami. Pyszne, proste i eleganckie.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
- 60g skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 100g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 1 łyżka wody
Dodatkowo:
- 1000ml ulubionych lodów
- parę bez (kupnych lub domowych)
- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem. (Dobrze jest przesiać przez sitko. Proszek do pieczenia można pominąć). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
- Na chłodny biszkopt wyłożyć lody, robiąc kleksy łyżką.
- Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać parę pokruszonych bez. (Dałam 4 większe). Wyłożyć śmietanę na lody. Posypać pokruszonymi bezami.
- Ciasto zjeść od razu lub zamrozić*.
Uwaga:
- Osobiście ciasto smakuje mi najlepiej ze świeżo przygotowaną śmietaną. Jeśli nie planujecie rozkrojenia i zjedzenia ciasta od razu, to możecie je zamrozić. Przed podaniem należy ciasto wyciągnąć na blat, odczekać chwilę i dopiero pokroić. Gdy śmietana lekko zmięknie, będzie się ją łatwiej kroić. Lody miękną szybciej niż śmietana, więc śmietana nie będzie całkowicie rozmrożona.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.