Brownie

30 Komentarzy
Brownie

Przepis na klasyczne Brownie, czyli mocno czekoladowe ciasto. Brownie jest proste w przygotowaniu, intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie i gliniaste.

Składniki:

  • 350 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 3 jajka (rozmia M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę (połamaną na kawałki) i masło przełożyć do miski i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
  2. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę lub krótko wmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.
  3. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku dna ok. 21 cm*, wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na 30 minut na kratce kuchennej.
  5. Następnie wyciągnąć ciasto z formy, chwytając za papier do pieczenia. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

*Moja forma ma wymiary 24x 24cm (jak podaje producent). Jest to wymiar mierzony u góry, a spód formy ma wymiary 21x 21cm.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownie Brownie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 1 lat temu
    Mi wyszło idealnie 🙂👍 dzięki za przepis 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 3 lat temu
    Robię krok po kroku dokładnie to samo, jednak podczas pieczenia wychodzi jakiś kamień, w smaki też nie do zjedzenia, masa niby ok, ale przy pieczeniu wygląda jak zważona od samego początku ;(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 3 lat temu
    Pyszne. Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    z michałkami. jesli pieczecie z termoobiegiem to polecam skrocic czas pieczenia do 25minut
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 4 lat temu
    Dwa razy piekła z tego przepisu i już dwa razy ciasto wyszło twarde i suche.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      To jest przesuszone. Musisz piec krócej. Ma być wilgotne. Widocznie w Twoim piekarniku czas pieczenia będzie krótszy. Wystarczy, że góra się zetnie. Obserwuj ciasto podczas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Przepyszne ciasto:-) Dodałam mąki ryżowej zamiast zwykłej i wyszło super:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katolina · 4 lat temu
    Jak zrobić taką chrupiaca skorupkę na Brownie? Nigdy mi nie wychodzi, zawsze jest miękki wierzch jak w murzynku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Ciasteczko bardzo puszyste i lekkie. Wprost rozpuszcza się w ustach. Jajka z cukrem najlepiej ubijac koło 7min mikserem planetarnym, a zwykłym nawet 10min.aż zwiększy objętość. Jest na pewno bardziej gorzkie niż słodkie więc każdy powinien dodać cukru wg siebie. Mi smakuje bardzo. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 7 lat temu
    Ja ubijam osobno bialka i osobno zoltka z cukrem do ktorych dodaje czekolade a nastepnie bialko i delikatnie mieszam zeby bylo pulchne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ines · 9 lat temu
    Dziękuje! W takim razie zaraz wypróbuje przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    Ines, tu też możesz użyć margaryny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ines · 9 lat temu
    Zazwyczaj jak czytam w przepisie że składnikiem jest masło, to dodaje po prostu margarynę, bo tak jest taniej i wszystko wychodzi. Czy tu koniecznie jest masło?Jeśli tak, to jakieś konkretne? :) Pozdrawiam! :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 3 lat temu
      Ale smak to zupełnie inna bajka, najlepiej odłożyć margarynę na bok ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Tego konkretnego przepisu szukałam. Już kiedyś piekłam brownie z tego przepisu i znów mam ochotę...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 10 lat temu
    Brownie wyszło wyśmienite, trzymałam się ściśle przepisu. Jeśli ktoś lubi mega czekoladowe ciasta to to ciasto jest strzałem w dziesiątkę. Chciałam jeszcze dodać, że jest to najciekawszy i "najsmaczniejszy" blog o jedzeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Moha · 11 lat temu
    To prawda, zapach ciasta jest równie pyszny jak samo ciasto. Brownie wyszło identycznie jak na zdjęciu, więc myślę, że teraz czas na jakąś mniej klasyczną wersję ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 11 lat temu
    nie wiem czemu, bo robiłam dokładnie wg przepisu, piekłam 34minuty, ale wyszedł mi tak suchy że się rozsypuje po dotknięciu. :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nati · 12 lat temu
    Pychotka !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 12 lat temu
    Właśnie zrobiłem. Stygnie... Ale sam zapach sprawia że się rozpływam ;)
    A z ubijaniem jajek to radzę najpierw ubić białko z cukrem potem dodać żółtka, a dalej jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota20w · 14 lat temu
    ale cudownie wygląda !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cezonia · 14 lat temu
    A ja tylko raz jadłam Brownies.. Wstyd, bo takie dobre ;)