Proste ciasto ze śliwkami


Proste i szybkie do przygotowania ciasto ze świeżymi śliwkami lub innymi owocami. To ciasto ucierane, ale z dodatkiem dużej ilość mąki, przez co smakuje jak miękkie, delikatne kruche ciasto, które niemal rozpływa się w ustach. Pyszne, lekkie, z soczystymi śliwkami.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto:
- 250 g masła, temperatura pokojowa
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 żółtek (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
- 450 g mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 kg śliwek (waga całych owoców)
- 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Dodatkowo (opcjonalnie):
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać.
- Do misy miksera przełożyć miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ucierać przez 10 minut na najwyższych obrotach, na jasną, kremową masę.
- Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać stopniowo mąkę, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto podzielić na dwie części: ⅓ i ⅔.
- ⅓ ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. (Wystarczy na czas przygotowania reszty ciasta).
- Pozostałe ciasto wyłożyć na dnie przygotowanej formy. Odstawić na bok.
- Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyciągnąć pestkę i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski, dodać płaską łyżkę skrobi i dokładnie wymieszać.
- Śliwki rozłożyć na cieście.
- Wyciągnąć ciasto z zamrażarki, odrywać kawałeczki i układać je na śliwkach.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.