Babka czekoladowo- orzechowa


Aromatyczna babka zarówno o smaku czekoladowym, jak i orzechowym. Łatwa do przygotowania i niezbyt pracochłonna. Smak czekoladowy podkreśla dodatkowo polewa czekoladowa. Babka jest wilgotna i w sam raz słodka.
Składniki na formę keksową o długości 25 cm:
Ciasto:
- 100 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 225 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g masła, temperatura pokojowa
- 125 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 60 ml mleka, temperatura pokojowa
- 170 g czekolady gorzkiej (50- 70%)
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości ok. 25 cm i szerokości ok. 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
- W misce wymieszać zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, miksując na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut. Dalej miksując na wysokich obrotach dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować ok. ½ minuty). Dodać mieszankę mączną (z punktu 3) i mleko i miksować chwilę, do połączenia się składników. (Ciasto będzie gęste).
- Posiekaną czekoladę wmieszać szpatułką.
- Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo np. w trzech porcjach do masy, mieszając szpatułką powoli rozrzedzając masę.
- Ciasto wyłożyć do przygotować formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół.
- Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.