Keto brownies


Wilgotne, mocno czekoladowe, zdrowe brownie zgodne z dietą niskowęglowodanową, ketogeniczną i bezglutenową. Brownie zawiera czekoladę z dużą zawartością kakao (co najmniej 85%), zamiast mąki dodana jest mała ilość zmielonych migdałów lub orzechów, a zamiast cukru erytrytol.
Oczywiście może być również ksylitol lub zwykły cukier puder (jeśli ciasto nie musi być zgodne z dietą ketogeniczną. Dodaję wtedy 100 g cukru). Używam czekolady o 85% zawartości kakao i ciasto jest mało słodkie, lekko wytrawne w smaku, ale bardzo smaczne.
Składniki na ok. 16 sztuk:
- 150 g czekolady (85% kakao)
- 75 g musu migdałowego lub gładkiego masła orzechowego bez dodatku cukru (100% orzechów), temperatura pokojowa
- 110 g masła
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 100 g erytrytolu, zmielonego na puder (polecam dodać trochę więcej ok. 130g)
- 60 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), ze skórką lub bez
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową o boku dna 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
- W miseczce wymieszać zmielone migdały i zmielony erytrytol.
- Do lekko ciepłej masy czekoladowej wmiksować mus migdałowy, a następnie w odstępach po jednym jajku. (Po dodaniu drugiego jajka masa może wyglądać na zwarzoną, ale po wmiksowaniu trzeciego będzie już gładka. Proszę nie przejmować się konsystencją).
- Dodać migdały z erytrytolem i zmiksować do połączenia.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być ścięty. Nie sprawdzać patyczkiem. Środek będzie wilgotny).
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na chwilę w formie na kratce kuchennej do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyciągnąć z formy, chwytając za wystający papier do pieczenia. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Ketogenen Backen, für eine abwechslungsreiche Ernährung bei der Keto Diät". Gourmet Masters.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | wysoki |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.