Strucla krucho- drożdżowa z jabłkami


Strucla z jabłkami na cieście krucho- drożdżowym, z którego zrobiłam wcześniej rogaliki: "Rogaliki krucho- drożdżowe". Z ciastem fajnie się pracuje i dlatego spróbowałam wykorzystać go do innego wypieku niż tylko rogaliki ;) Strucla ładnie trzyma kształt po upieczeniu, jest krucha, chrupiąca i słodka z zewnątrz, a w środku jest miękka. Ilość ciasta jest dość spora w stosunku do ilości jabłek, więc nie jest mocno jabłkowa. Bardziej dominuje tutaj ciasto, które jest bardzo smaczne, maślane, a jabłka dodają ciastu lekkości i świeżości.
Składniki na 2 strucle:
Ciasto krucho- drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła (lub margaryny)
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 750 g jabłek, najlepiej lekko kwaskowatych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Dodatkowo:
- jajko
- cukier (u mnie drobny do wypieków, ale może być grubszy)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto krucho- drożdżowe: Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem i cynamonem. Odstawić na bok.
- Schłodzone ciasto podzielić na pół.
- Jedną połowę ciasta rozwałkować (najlepiej od razu na papierze do pieczenia) na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
- Papier z ciastem przełożyć na dużą, płaską blachę do pieczenia.
- Jeśli jabłka puściły sok, należy go odlać. Do jabłek dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać delikatnie.
- Na środku ciasta rozłożyć połowę jabłek.
- Ciasto z dwóch stron pociąć nożem lub radełkiem na ukośne paski. Paski zakładać na jabłka, jak na poniższych zdjęciach.
- Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut w ciepłym miejscu.
- W ten sam sposób przygotować drugą struclę.
- Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować strucle. Posypać cukrem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną struclę po drugiej, ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.