Tort na chrzest z dekoracją z masy marcepanowej


Lekki i wilgotny tort biszkoptowy z lekkim kremem z masy krówkowej i mascarpone, wzbogaconym o plasterki bananów. Pokryty jest masą maślaną z mlekiem w proszku i ozdobiony masą marcepanową.
Tort jest wysokości na 7,5cm (bez dekoracji), a z dekoracją na 11cm.
Składniki:
Biszkopt genueński (na tortownicę 24cm):
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 30 g masła
Poncz:
- sok z połowy cytryny
- ok. 200 ml wody
Krem krówkowy z mascarpone:
- 160 g masy krówkowej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- 2- 3 banany
- 1- 2 łyżki soku z cytryny
Masa maślana z mlekiem w proszku:
- 60 ml mleka tłustego (3,2%)
- 60 g cukru
- 110 g mleka w proszku (pełnego)
- 250 g masła, temperatura pokojowa
Do dekoracji:
- ok. 200 g masy marcepanowej
- ok. 12 sztuk pralinek np. Ferrero Rocher lub inne o kształcie kulki
- złoty barwnik spożywczy w płynie lub proszku (do proszku kilka kropel alkoholu np. spirytusu lub wódki)
Dodatkowo:
- obręcz do tortu (opcjonalnie)
- stempelki do ciastek i masy cukrowej
- szpatułka/ łopatka do kremu
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z solą i przesiać. Odstawić na bok.
- Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno sięgać do brzegu formy).
- Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na kilka minut w piekarniku.
- Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go z piekarnika i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
- Po ostygnięciu biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
- Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z chłodną wodą.
- Przygotować krem krówkowy: Śmietanę ubić na sztywno. Osobno połączyć serek mascarpone z masą krówkową np. trzepaczką lub miksując na jednolitą masę. Śmietanę dodawać stopniowo do mascarpone z masą krówkową, mieszając delikatnie szpatułką. Krem podzielić na 4 równe części.
- Banany obrać, pokroić w dość cienkie plasterki, przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
- Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go częścią ponczu i rozłożyć pierwszą część kremu krówkowego. Ułożyć połowę plasterków banana i rozłożyć drugą część kremu (dokładnie przykrywając banany po bokach). Przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć 3 część kremu, pozostałe plasterki banana i przykryć resztą kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Zapiąć obręcz do tortu.
- Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc.
- Przygotować masę maślaną z mlekiem w proszku: Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Mleko i cukier przełożyć do garnka i mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Następnie ściągnąć garnek z pieca i do ciepłego mleka wmieszać trzepaczką przesiane mleko w proszku. (Powstanie dość gęsta pasta). Dalej miksując masło na wysokich obrotach, dodawać po łyżce chłodnej masy mlecznej. (Nie czekać z dodawaniem masy mlecznej za długo, aby za mocno nie zgęstniała). Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera na niskie i jeszcze miksować kilka minut, aby odpowietrzyć masę. (Gdyby masa była za rzadka, włożyć ją na chwilę do lodówki).
- Schłodzony tort obłożyć masą maślaną. Wstawić do lodówki na czas przygotowania dekoracji.
- Masę marcepanową zagnieść z niedużą ilością cukru pudru tak, aby się mniej kleiła. Następnie rozwałkować na blacie posypanym cukrem pudrem. Wykrawać trójkąty (u mnie o podstawie 6cm i wysokości 11cm. Wyszło mi 11 kawałków ciasta. Możecie zrobić trójkąty o mniejszej podstawie, jeśli chcecie, aby tort był podzielny na więcej porcji). Układać po kolei trójkąty na torcie, kładąc podstawę trójkąta na brzegu tortu, położyć pralinkę i owinąć ją resztą trójkąta. Wierzchołek trójkąta wkleić delikatnie z podstawą. Na środku położyć koło zrobione z masy marcepanowej z napisem przygotowanym przy użyciu stempelków do ciastek. Stempelki najpierw pomalować złotym barwnikiem przy użyciu małego pędzelka, a następnie odbić na masie marcepanowej lekko wciskając napis w masę.
- Brzegi koła i trójkątów pomalować złotym barwnikiem. (Barwnik w proszku wymieszać z kilkoma kroplami alkoholu np. wódki lub spirytusu).
- Tort przechowywać w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 11- 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.