Czekoladowy tort z cukinią i karmelem daktylowym (bez glutenu i laktozy)


Zdrowy, czekoladowy tort składający się z kakaowych, dość wytrawnych blatów z cukinii i orzechów, przełożonych pysznym, słodkim, kremowym karmelem z daktyli i masła orzechowego. Obłożony jest kremem czekoladowym z puree z batata i czekolady gorzkiej i udekorowany świeżymi malinami i borówką amerykańską. Inny tort niż klasyczne, ale ciekawy i bardzo smaczny. Jest bezglutenowy i bezmleczny, a cukier zastąpiłam w cieście ksylitolem. Cukier zawiera go tylko gorzka czekolada dodana do kremu.
Składniki:
Ciasto z cukinii: (Należy upiec dwa takie ciasta, w tortownicy ok. 23cm i 18cm)
- 200 g cukinii (waga po odcięciu końcówek), temperatura pokojowa
- 175 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
- 3 łyżki ksylitolu (stewii lub cukru)
- 20 g posiekanych, dowolnych orzechów
- 20 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g oleju kokosowego (lub masła)
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Karmel daktylowy:
- 1 szklanka (250ml) suszonych daktyli bez pestek (im bardziej miękkie, tym lepiej)
- 4 łyżki masła orzechowego*
- szczypta soli
Krem czekoladowy z batata:
- 1 średniej wielkości batat (ok. 250 g, po ugotowaniu będzie potrzebne 200 g bez skóry)
- 100 g czekolady gorzkiej
Do dekoracji:
- kilka malin
- ok. 100 g borówki amerykańskiej
- złoty barwnik w proszku + spirytus lub wódka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto: Do miski przełożyć zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ksylitol i posiekane orzechy. Wymieszać trzepaczką.
- Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki. (Nie odciskać soku z cukinii).
- Olej kokosowy roztopić w małym garnuszku na małej mocy palnika. Wlać do miski z suchymi składnikami. Dodać jajka i startą cukinię. Wymieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia.
- Dno tortownicy o średnicy ok. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować drugie ciasto z cukinii, jak powyżej. Przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia. Chłodne ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
- Przygotować karmel daktylowy: Suszone daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na co najmniej 15 minut. Następnie odsączyć na sitku, nie wylewając wody, w której się moczyły. Namoczone daktyle, masło orzechowe i szczyptę soli zmiksować blenderem lub w malakserze. Dalej miksując, dodawać stopniowo wodę odlaną z daktyli, aż masa będzie miała konsystencję przypominającą masę krówkową, czyli będzie gładka, kremowa i nie za gęsta.
- Większe ciasto z cukinii (z tortownicy 23cm) ułożyć na paterze.
- Dolny blat mniejszego ciasta (z tortownicy 18cm) posmarować od dołu połową karmelu daktylowego. (Odwrócić dolny blat, dołem do góry i go posmarować). Ułożyć na środku większego ciasta z cukinii. Posmarować resztą karmelu i ułożyć góry blat.
- Przygotować krem czekoladowy z batata: Batat ugotować w mundurku z osolonej wodzie. Czekoladę posiekać. Ciepłego batata obrać i odmierzyć 200g. Przełożyć do miski, dodać posiekaną czekoladę i ciepły zmiksować blenderem, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki masa.
- Poczekać, aż krem czekoladowy ostygnie. Następnie posmarować nim cały tort. Resztę kremu (gdyby był za rzadki, włożyć na chwilę do lodówki) przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie duża w kształcie zamkniętej gwiazdki) i ozdobić tort. Udekorować malinami i borówką. Wstawić do lodówki, by krem stwardniał.
- Trochę barwnika rozpuścić w ok. 2 kroplach alkoholu i przy użyciu pędzelka zrobić nierówne kreski na torcie.
Uwaga:
* Masło orzechowe polecam czyste, bez żadnych dodatków, czyli 100% orzechów.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


