Bezglutenowy tort czekoladowo- orzechowy z kremem jagodowym

Wilgotny, lekki, bezglutenowy tort z czekoladowo- orzechowych blatów, przełożonych jagodowym kremem z serka mascarpone oraz domowym kisielem jagodowym. Pokryty jest bitą śmietaną i udekorowany borówką amerykańską i listkami mięty.

Składniki:

Ciasto ucierane (na dwie tortownice o śr. 20 cm*):

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 250 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 30 g kakao
  • 220 g mąki jaglanej
  • 3 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Kisiel jagodowy:

  • 300 g jagód lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki cukru
  • 10 g skrobi ziemniaczanej

Krem z serka mascarpone:

  • 250 g mascarpone, schłodzonego
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru

Do obłożenia:

  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru

Dekoracja:

  • jagody lub borówka amerykańska
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i 100 g cukru na jasną, kremową masę. Osobno ubić białka ze 100 g cukru na sztywno. (Cukier wsypać od razu do białek).
  2. W miseczce wymieszać zmielone migdały z mąką jaglaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do utartego masła z żółtkami i wymieszać do połączenia. (Ciasto będzie gęste. Można zmiksować robotem kuchennym na niskich obrotach, aż składniki się połączą). Następnie wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka, dodając je porcjami, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  3. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto rozłożyć po pół do przygotowanych tortownic.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Upieczone ciasta wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przeciąć oba ciasta na pół tak, aby otrzymać łącznie 4 blaty.

2

  1. Przygotować kisiel jagodowy: Jagody (lub borówki) zasypać cukrem i zmiksować blenderem na mus. (W przypadku owoców mrożonych należy przełożyć je do garnka, zasypać cukrem i podgrzewać, mieszając, aż owoce się rozmrożą. Następnie ściągnąć z pieca i zmiksować blenderem na mus).
  2. Połowę musu wymieszać dokładnie ze skrobią. Resztę musu przełożyć do garnka i zagotować. Dodać rozmieszany mus ze skrobią i mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować 1 minutę, ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia. (Kisiel przemieszać krótko, co jakiś czas. Nie mieszać za dużo, aby go nie rozrzedzić. Kisiel jest dość rzadki).
  3. Gdy kisiel ostygnie, przygotować krem z serka mascarpone: Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać). Pod koniec dodać cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera i wmiskować 3 łyżki kisielu jagodowego, dodając go stopniowo po łyżce. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
  4. Na paterze ułożyć jeden blat ciasta. Wyłożyć ⅓ kremu mascarpone, a na krem ⅓ kisielu jagodowego. (Rozkładając kisiel jagodowy na każdej warstwie należy pozostawić ok. 1 cm wolnego od brzegu). Przykryć drugim blatem, wyłożyć połowę pozostałego kremu mascarpone i połowę pozostałego kisielu jagodowego. Przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę kremu mascarpone i resztę kisielu jagodowego. Przykryć czwartym blatem.

3

4

  1. Tort wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  2. Następnie ubić śmietanę na sztywno, dodając 1 łyżkę cukru pudru pod koniec ubijania.
  3. Bitą śmietaną obłożyć tort. Udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.
  4. Tort schłodzić w lodówce.

Uwaga:

* Jeśli macie jedną tortownicę, proszę upiec ciasto dwukrotnie z połowy porcji.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Bezglutenowy tort czekoladowo- orzechowy z kremem jagodowym Bezglutenowy tort czekoladowo- orzechowy z kremem jagodowym Bezglutenowy tort czekoladowo- orzechowy z kremem jagodowym