Tort bezowy Dacquoise


Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) to dwa bezowe blaty przełożone kremem z serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej z dodatkiem daktyli i orzechów. Jest chrupiący, delikatny, słodki i rozpływa się w ustach. To deser dla osób lubiących bezę, kajmak i słodkie wypieki.
Składniki na ok. 10 porcji:
2 blaty bezowe:
- 6 białek (z jajek rozmiaru M), najlepiej o temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Krem krówkowy:
Mascarpone, śmietana i masa krówkowa powinny być schłodzone przez co najmniej 12 godzin w lodówce.
- 250 g serka mascarpone, zimnego
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, zimnej
- 150 g masy krówkowej z puszki, zimnej
- 50 g orzechów włoskich
- 40 g suszonych daktyli
Dekoracja:
- kakao do posypania
- suszone daktyle (ok. 3 sztuk)
- orzechy włoskie (ok. 4 połówek)
Sposób przygotowania:
- Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 23 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg).
- Przygotować blaty bezowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo (po łyżce) cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Miksować jeszcze przez ok. 1 minutę.
- Ubitą pianę nałożyć na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
- Blachy wsunąć do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 120°C. Piec w nagrzanym piekarniku 90 minut. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Beza powinna być przy dotyku sucha. W środku będzie miękka, piankowa).
- Przygotować krem krówkowy: Orzechy i daktyle posiekać drobno. Odstawić na bok. Do miski przełożyć serek mascarpone, śmietankę i masę krówkową. Ubić przez chwilę na puszysty, gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, a kończąc na najwyższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzechy i daktyle.
- Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć krem krówkowy i przykryć drugim blatem bezowym.
- Tort oprószyć kakao i udekorować posiekanymi orzechami i daktylami.
- Tort bezowy można podawać od razu. Można go również schłodzić w lodówce. Polecam schłodzić go przez 1 godzinę. Przechowywać w lodówce najdłużej do dnia następnego.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 10- 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.