Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) to dwa bezowe blaty przełożone kremem z serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej z dodatkiem daktyli i orzechów. Jest chrupiący, delikatny, słodki i rozpływa się w ustach. To deser dla osób lubiących bezę, kajmak i słodkie wypieki.
Składniki na ok. 10 porcji:
2 blaty bezowe:
6 białek (z jajek rozmiaru M), najlepiej o temperaturze pokojowej
szczypta soli
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Krem krówkowy:
Mascarpone, śmietana i masa krówkowa powinny być schłodzone przez co najmniej 12 godzin w lodówce.
250 g serka mascarpone, zimnego
200 g słodkiej śmietany 30- 36%, zimnej
150 g masy krówkowej z puszki, zimnej
50 g orzechów włoskich
40 g suszonych daktyli
Dekoracja:
kakao do posypania
suszone daktyle (ok. 3 sztuk)
orzechy włoskie (ok. 4 połówek)
Sposób przygotowania:
Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 23 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg).
Przygotować blaty bezowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo (po łyżce) cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Miksować jeszcze przez ok. 1 minutę.
Ubitą pianę nałożyć na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
Blachy wsunąć do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 120°C. Piec w nagrzanym piekarniku 90 minut. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Beza powinna być przy dotyku sucha. W środku będzie miękka, piankowa).
Przygotować krem krówkowy: Orzechy i daktyle posiekać drobno. Odstawić na bok. Do miski przełożyć serek mascarpone, śmietankę i masę krówkową. Ubić przez chwilę na puszysty, gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, a kończąc na najwyższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzechy i daktyle.
Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć krem krówkowy i przykryć drugim blatem bezowym.
Tort oprószyć kakao i udekorować posiekanymi orzechami i daktylami.
Tort bezowy można podawać od razu. Można go również schłodzić w lodówce. Polecam schłodzić go przez 1 godzinę. Przechowywać w lodówce najdłużej do dnia następnego.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Malwa·
1 lat temu
Czy macie jakiś sposób na krojenie daktyli? Do szału doprowadza mnie to jak się do siebie kleją i muszę rozdrabniać je przed wrzuceniem do białek i kremu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
O·
2 lat temu
Bezy petarda, ale krem wyszedł mi totalnie rzadki :( Ubijałam długo, nie chciał gęstnieć, w końcu miał konsystencję, że nabrany na palec zwisał, ale nie kapał, to uznałam, że jest ok, wstawiłam do lodówki, a potem jak nakładałam na bezy, to się dosłownie wylewał :( Nie wiem co poszło nie tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Wszystkie produkty były dobrze schłodzone w lodówce? Masę krówkową polecam z Gostynia. Nie wiem co poszło nie tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
1 lat temu
Mam to samo. Wszystko chłodziło sie od dwóch dni w lodówce,wyjęte tuż przed ubijaniem :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
1 lat temu
Ale wystarczyło dodać śmietanfix i krem zrobił się gęsty. Tort wyszedł przepyszny,wszyscy chwalili 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lidia·
1 lat temu
Ja najpierw trochę ubijam samą śmietanę i dopiero do takiej w połowie ubitej dodaję serek i masę krowkową. Konsystencja jest wówczas idealna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
K·
2 lat temu
Petarda!!!na każdej imprezie jest gwiazdą.Polecam, robi wrażenie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
2 lat temu
Czy mozna piec dwa blaty jednoczesnie ? Wyjda jesli blachy beda jedna pod druga ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak właśnie jest w przepisie, że na dwóch blachach. Jeśli jest termoobieg to spokojnie na dowolnych poziomach można piec 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elżbieta·
2 lat temu
Absolutnie wyśmienite! Wyszło idealnie za pierwszym razem. Dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
3 lat temu
Czy to tego tortu można dodać owoce granatu, czy granat tu nie pasuje?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Można, jeśli chcesz dodać trochę kwaskowości.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 lat temu
Przepis genialny, uzależniłam się... 😱 Ja dobrze ostrzę nóż i jakoś da się kroić! Tylko robię większą średnicę bo nie chce się upiec ta moja beza przy tej średnicy z przepisu 🤔
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ala·
3 lat temu
Jaka mniej więcej średnica formy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Przed pieczeniem okręgi o śr. 23cm. Po upieczeniu są dużo większe , mniej więcej 30cm.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sana·
4 lat temu
Genialny przepis, znam go już na pamięć, jedynie zawsze zastawiania mnie czemu moja beza wychodzi lekko jakby różowa 🤔. Nigdy śnieżnobiała
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Możesz zmniejszyć temperaturę piekarnika do 100- 110 stopni, a wydłużyć czas suszenia. Już masz wprawę, więc wiesz jak powinna wyglądać gotowa beza, więc polecam suszyć w niższej temperaturze, a dłużej. Na początku na oko, bo trudno ocenić czy podsusza się w środku, czy nie, ale po kilku próbach znajdziesz optymalny czas i temp. ;) Powodzenia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata·
4 lat temu
Czy można 2 blaty bezowe upiec 2 dni wcześniej ? I nic się z nią nie stanie ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, można. Blaty bezowe należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej np. w zamkniętym pojemniku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
4 lat temu
Krem znakomity.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
Ten tort to kaloryczne zabójstwo. Mój pierwszy, ale nie ostatni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
6 lat temu
Rozumiem ze pieczemy caly czas uzywajac termoobiegu ??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
6 lat temu
Czy bezę można upiec dzień wcześniej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak, oczywiście. Można upiec ją wieczorem i zostawić w zamkniętym piekarniku do wystudzenia do rana. Można ją również ostudzić w lekko uchylonym piekarniku i trzymać w temperaturze pokojowej pod przykryciem, aby nie nabrała wilgoci z powietrza, bo zacznie robić się klejąca. Polecam bardziej 1 opcję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beatbeat·
6 lat temu
Robię ten tort od kilku lat, ale jak i czym przekroić tak idealnie bezę bez uszczerbku na wyglądzie? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tylko nożem elektrycznym ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
4 lat temu
Najlepiej upiec dwa osobne blaty, nie trzeba kroić :) Ja piekę 2 jednocześnie