Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) to dwa bezowe blaty przełożone kremem z serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej z dodatkiem daktyli i orzechów. Jest chrupiący, delikatny, słodki i rozpływa się w ustach. To deser dla osób lubiących bezę, kajmak i słodkie wypieki.
Składniki na ok. 10 porcji:
2 blaty bezowe:
6 białek (z jajek rozmiaru M), najlepiej o temperaturze pokojowej
szczypta soli
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Krem krówkowy:
Mascarpone, śmietana i masa krówkowa powinny być schłodzone przez co najmniej 12 godzin w lodówce.
250 g serka mascarpone, zimnego
200 g słodkiej śmietany 30- 36%, zimnej
150 g masy krówkowej z puszki, zimnej
50 g orzechów włoskich
40 g suszonych daktyli
Dekoracja:
kakao do posypania
suszone daktyle (ok. 3 sztuk)
orzechy włoskie (ok. 4 połówek)
Sposób przygotowania:
Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 23 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg).
Przygotować blaty bezowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo (po łyżce) cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Miksować jeszcze przez ok. 1 minutę.
Ubitą pianę nałożyć na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
Blachy wsunąć do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 120°C. Piec w nagrzanym piekarniku 90 minut. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Beza powinna być przy dotyku sucha. W środku będzie miękka, piankowa).
Przygotować krem krówkowy: Orzechy i daktyle posiekać drobno. Odstawić na bok. Do miski przełożyć serek mascarpone, śmietankę i masę krówkową. Ubić przez chwilę na puszysty, gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, a kończąc na najwyższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzechy i daktyle.
Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć krem krówkowy i przykryć drugim blatem bezowym.
Tort oprószyć kakao i udekorować posiekanymi orzechami i daktylami.
Tort bezowy można podawać od razu. Można go również schłodzić w lodówce. Polecam schłodzić go przez 1 godzinę. Przechowywać w lodówce najdłużej do dnia następnego.
Czy macie jakiś sposób na krojenie daktyli? Do szału doprowadza mnie to jak się do siebie kleją i muszę rozdrabniać je przed wrzuceniem do białek i kremu
Bezy petarda, ale krem wyszedł mi totalnie rzadki :( Ubijałam długo, nie chciał gęstnieć, w końcu miał konsystencję, że nabrany na palec zwisał, ale nie kapał, to uznałam, że jest ok, wstawiłam do lodówki, a potem jak nakładałam na bezy, to się dosłownie wylewał :( Nie wiem co poszło nie tak.
Przepis genialny, uzależniłam się... 😱 Ja dobrze ostrzę nóż i jakoś da się kroić! Tylko robię większą średnicę bo nie chce się upiec ta moja beza przy tej średnicy z przepisu 🤔
Możesz zmniejszyć temperaturę piekarnika do 100- 110 stopni, a wydłużyć czas suszenia. Już masz wprawę, więc wiesz jak powinna wyglądać gotowa beza, więc polecam suszyć w niższej temperaturze, a dłużej. Na początku na oko, bo trudno ocenić czy podsusza się w środku, czy nie, ale po kilku próbach znajdziesz optymalny czas i temp. ;) Powodzenia
Tak, oczywiście. Można upiec ją wieczorem i zostawić w zamkniętym piekarniku do wystudzenia do rana. Można ją również ostudzić w lekko uchylonym piekarniku i trzymać w temperaturze pokojowej pod przykryciem, aby nie nabrała wilgoci z powietrza, bo zacznie robić się klejąca. Polecam bardziej 1 opcję.