Tort bezowy Dacquoise

28 Komentarzy
Tort bezowy Dacquoise

Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) to dwa bezowe blaty przełożone kremem z serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej z dodatkiem daktyli i orzechów. Jest chrupiący, delikatny, słodki i rozpływa się w ustach. To deser dla osób lubiących bezę, kajmak i słodkie wypieki.

Składniki na ok. 10 porcji:

2 blaty bezowe:

  • 6 białek (z jajek rozmiaru M), najlepiej o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Krem krówkowy:

Mascarpone, śmietana i masa krówkowa powinny być schłodzone przez co najmniej 12 godzin w lodówce.

  • 250 g serka mascarpone, zimnego
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, zimnej
  • 150 g masy krówkowej z puszki, zimnej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 40 g suszonych daktyli

Dekoracja:

  • kakao do posypania
  • suszone daktyle (ok. 3 sztuk)
  • orzechy włoskie (ok. 4 połówek)

Sposób przygotowania:

  1. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 23 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg).
  3. Przygotować blaty bezowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo (po łyżce) cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Miksować jeszcze przez ok. 1 minutę.
  4. Ubitą pianę nałożyć na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  5. Blachy wsunąć do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 120°C. Piec w nagrzanym piekarniku 90 minut. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Beza powinna być przy dotyku sucha. W środku będzie miękka, piankowa).
  6. Przygotować krem krówkowy: Orzechy i daktyle posiekać drobno. Odstawić na bok. Do miski przełożyć serek mascarpone, śmietankę i masę krówkową. Ubić przez chwilę na puszysty, gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, a kończąc na najwyższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzechy i daktyle.
  7. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć krem krówkowy i przykryć drugim blatem bezowym.

2

  1. Tort oprószyć kakao i udekorować posiekanymi orzechami i daktylami.
  2. Tort bezowy można podawać od razu. Można go również schłodzić w lodówce. Polecam schłodzić go przez 1 godzinę. Przechowywać w lodówce najdłużej do dnia następnego.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort bezowy Dacquoise Tort bezowy Dacquoise Tort bezowy DacquoiseTort bezowy Dacquoise
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwa · 7 miesięcy temu
    Czy macie jakiś sposób na krojenie daktyli? Do szału doprowadza mnie to jak się do siebie kleją i muszę rozdrabniać je przed wrzuceniem do białek i kremu 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    O · 1 lat temu
    Bezy petarda, ale krem wyszedł mi totalnie rzadki :( Ubijałam długo, nie chciał gęstnieć, w końcu miał konsystencję, że nabrany na palec zwisał, ale nie kapał, to uznałam, że jest ok, wstawiłam do lodówki, a potem jak nakładałam na bezy, to się dosłownie wylewał :( Nie wiem co poszło nie tak.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Wszystkie produkty były dobrze schłodzone w lodówce? Masę krówkową polecam z Gostynia. Nie wiem co poszło nie tak.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ania · 9 miesięcy temu
        Mam to samo. Wszystko chłodziło sie od dwóch dni w lodówce,wyjęte tuż przed ubijaniem :(
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Ania · 9 miesięcy temu
          Ale wystarczyło dodać śmietanfix i krem zrobił się gęsty. Tort wyszedł przepyszny,wszyscy chwalili 😉
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Lidia · 7 miesięcy temu
          Ja najpierw trochę ubijam samą śmietanę i dopiero do takiej w połowie ubitej dodaję serek i masę krowkową. Konsystencja jest wówczas idealna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    K · 1 lat temu
    Petarda!!!na każdej imprezie jest gwiazdą.Polecam, robi wrażenie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 lat temu
    Czy mozna piec dwa blaty jednoczesnie ? Wyjda jesli blachy beda jedna pod druga ? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak właśnie jest w przepisie, że na dwóch blachach. Jeśli jest termoobieg to spokojnie na dowolnych poziomach można piec 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 1 lat temu
    Absolutnie wyśmienite!  Wyszło idealnie za pierwszym razem. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Czy to tego tortu można dodać owoce granatu, czy granat tu nie pasuje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Przepis genialny, uzależniłam się... 😱 Ja dobrze ostrzę nóż i jakoś da się kroić! Tylko robię większą średnicę bo nie chce się upiec ta moja beza przy tej średnicy z przepisu 🤔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 2 lat temu
    Jaka mniej więcej średnica formy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Przed pieczeniem okręgi o śr. 23cm. Po upieczeniu są dużo większe , mniej więcej 30cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sana · 2 lat temu
    Genialny przepis, znam go już na pamięć, jedynie zawsze zastawiania mnie czemu moja beza wychodzi lekko jakby różowa 🤔. Nigdy śnieżnobiała
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Możesz zmniejszyć temperaturę piekarnika do 100- 110 stopni, a wydłużyć czas suszenia. Już masz wprawę, więc wiesz jak powinna wyglądać gotowa beza, więc polecam suszyć w niższej temperaturze, a dłużej. Na początku na oko, bo trudno ocenić czy podsusza się w środku, czy nie, ale po kilku próbach znajdziesz optymalny czas i temp. ;) Powodzenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 3 lat temu
    Czy można 2 blaty bezowe upiec 2 dni wcześniej ? I nic się z nią nie stanie ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, można. Blaty bezowe należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej np. w zamkniętym pojemniku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Krem znakomity.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Ten tort to kaloryczne zabójstwo. Mój pierwszy, ale nie ostatni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Rozumiem ze pieczemy caly czas uzywajac termoobiegu ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 4 lat temu
    Czy bezę można upiec dzień wcześniej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, oczywiście. Można upiec ją wieczorem i zostawić w zamkniętym piekarniku do wystudzenia do rana. Można ją również ostudzić w lekko uchylonym piekarniku i trzymać w temperaturze pokojowej pod przykryciem, aby nie nabrała wilgoci z powietrza, bo zacznie robić się klejąca. Polecam bardziej 1 opcję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beatbeat · 4 lat temu
    Robię ten tort od kilku lat, ale jak i czym przekroić tak idealnie bezę bez uszczerbku na wyglądzie? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tylko nożem elektrycznym ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 3 lat temu
      Najlepiej upiec dwa osobne blaty, nie trzeba kroić :) Ja piekę 2 jednocześnie