Choinki z brownie


Świąteczne, czekoladowe choinki brownie. Brownie pokrojone w trójkąty, udekorowane lukrem i kolorowymi posypkami. Ucieszą szczególnie dzieci. Szybkie i łatwe do przygotowania.
Jeśli nie chcecie używać barwnika spożywczego, możecie udekorować ciasto białym lukrem lub roztopioną czekoladą. Przepis również w wersji bezglutenowej.
Składniki na 8 choinek:
Brownie:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 90 g cukru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 15 g kakao
- 60 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 50 g mąki gryczanej lub jaglanej)
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- ok. 1,5 łyżki wrzątku
- zielony barwnik spożywczy
Dodatkowo:
- kolorowe posypki cukrowe
- grube słomki do napojów
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z kakao.
- Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny).
- Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne ciasto pokroić na 8 części.
- Słomkę przeciąć wszerz na pół lub 3 części. W każdy trójkąt od podstawy wsunąć głęboko kawałek słomki. (Słomka jest raczej do ozdoby niż do trzymania. W zależności od tego jak uda nam się wsunąć słomkę, kawałki są mniej lub bardziej stabilne).
- Przygotować lukier: Przesiany cukier puder przełożyć do miseczki. Dodać najpierw 1 łyżkę wrzątku i utrzeć łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcierać tyłem łyżki o ścianki miseczki. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze parę kropli wody. (U mnie jeszcze pół łyżki). Do gotowego lukru dodać trochę zielonego barwnika spożywczego i wymieszać, do otrzymania jednolitego koloru.
- Lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub małego woreczka do mrożenia i odciąć jeden róg, robiąc dziurkę.
- Dekorować po kolei trójkąty najpierw lukrem, a następnie posypać posypką. (Posypką posypywać od razu zanim lukier jest płynny).
- Pozostawić do zastygnięcia lukru.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
8 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.