Skubaniec z bakaliami


Ciasto skubaniec w trochę innej wersji niż klasyczna, czyli bez dżemu, a za to z bakaliami. To kruche ciasto w dwóch smakach, z orzechami i rodzynkami oraz bezową pianką. Jest chrupiące, maślane i kruche. Bardzo smaczne, a do tego łatwe do przygotowania.
Składniki na ok. 24 porcji:
Ciasto kruche (bez dodatku cukru, na formę o wymiarach ok. 35x 24cm):
- 400 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła (lub margaryny)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao (do ciemnego ciasta)
Piana bezowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- ok. 250 g cukru
Dodatkowo:
- ok. 130 g dowolnych orzechów lub migdałów (u mnie włoskie i laskowe)
- ok. 60 g rodzynek
- 50 g czekolady mlecznej (opcjonalnie)
- posiekane migdały lub orzechy do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym).
- Ciasto podzielić na 3 równe części. Jedną część ciasta zagnieść z łyżką kakao.
- Z wszystkich części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę (lub na ok. 12 godzin do lodówki).
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Orzechy posiekać.
- Jedną, jasną część ciasta wyciągnąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Na to zetrzeć ciemną część ciasta.
- Posypać posiekanymi orzechami i rodzynkami.
- Przygotować pianę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
- Pianę bezową wyłożyć na bakalie. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto jasne.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół).
- Chłodne ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. (Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia, odciąć jeden róg, robiąc małą dziurkę i wycisnąć czekoladę na ciasto). Można od razu posypać posiekanymi migdałami lub orzechami według uznania.
Uwagi:
- Do ciasta kruchego nie dodajemy cukru. Ciasto osładza piana bezowa i jest od niej wystarczająco słodkie.
- Ilość bakalii dodajemy według uznania. W przepisie podaję orientacyjną ilość, jaką ja użyłam.
- Ciasto można udekorować czekoladą i posiekanymi orzechami, ale według mnie bez tego jest wystarczająco smaczne ;).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.