Pavlova Banoffee

Pyszna, słodka beza z masą krówkową, bitą śmietaną i bananami. Lekka, chrupiąca z zewnątrz, a reszta delikatna i piankowa. Rozpływa się w ustach tak, że nie można się od niej oderwać. Jedyny minus to trudność w jej krojeniu.

Składniki:

Beza:

  • 6 białek (z jajek M), najlepiej temperatura pokojowa
  • 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 150 g masy krówkowej
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 duży banan
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy ok. 22 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z termoobiegiem).
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu dodać ocet i skrobię ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
  4. Na blasze do pieczenia, w czterech kątach zrobić mały kleks z ubitej piany bezowej i położyć papier. (W ten sposób papier przyklei się do blachy i nie będzie przesuwał się po niej).
  5. Ubitą pianę nałożyć na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć. Na środku zrobić lekkie wgłębienie na krem. Ozdobić brzegi, przeciągając łyżką od dołu do góry.
  6. Bezę wstawić do piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 120°C i piec ok. 15 minut. Następnie zredukować temperaturę do 100°C i piec co najmniej 3 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku. (Proszę obserwować bezę. Temperatura pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika).
  7. Chłodną bezę położyć na paterę, ściągając papier z dołu.
  8. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru.
  9. Masę krówkową przełożyć do miseczki i rozmieszać łyżką, żeby zrobiła się gładka i miękka. (Można ją również podgrzać, żeby zrobiła się bardziej płynna, ale przed nałożeniem na bezę musi ostygnąć do temperatury pokojowej).
  10. Masę rozłożyć delikatnie na bezie tak, aby spływała po bokach.
  11. Bitą śmietanę ułożyć delikatnie na bezie.
  12. Banana obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny i ułożyć na bitej śmietanie.
  13. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Pavlovą najlepiej zjeść w dzień przygotowania.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pavlova Banoffee Pavlova Banoffee Pavlova Banoffee