Pavlova Banoffee
Pyszna, słodka beza z masą krówkową, bitą śmietaną i bananami. Lekka, chrupiąca z zewnątrz, a reszta delikatna i piankowa. Rozpływa się w ustach tak, że nie można się od niej oderwać. Jedyny minus to trudność w jej krojeniu.
Składniki:
Beza:
- 6 białek (z jajek M), najlepiej temperatura pokojowa
- 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- szczypta soli
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 150 g masy krówkowej
- 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 duży banan
- 1- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy ok. 22 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z termoobiegiem).
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu dodać ocet i skrobię ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
- Na blasze do pieczenia, w czterech kątach zrobić mały kleks z ubitej piany bezowej i położyć papier. (W ten sposób papier przyklei się do blachy i nie będzie przesuwał się po niej).
- Ubitą pianę nałożyć na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć. Na środku zrobić lekkie wgłębienie na krem. Ozdobić brzegi, przeciągając łyżką od dołu do góry.
- Bezę wstawić do piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 120°C i piec ok. 15 minut. Następnie zredukować temperaturę do 100°C i piec co najmniej 3 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku. (Proszę obserwować bezę. Temperatura pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika).
- Chłodną bezę położyć na paterę, ściągając papier z dołu.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru.
- Masę krówkową przełożyć do miseczki i rozmieszać łyżką, żeby zrobiła się gładka i miękka. (Można ją również podgrzać, żeby zrobiła się bardziej płynna, ale przed nałożeniem na bezę musi ostygnąć do temperatury pokojowej).
- Masę rozłożyć delikatnie na bezie tak, aby spływała po bokach.
- Bitą śmietanę ułożyć delikatnie na bezie.
- Banana obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny i ułożyć na bitej śmietanie.
- Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Pavlovą najlepiej zjeść w dzień przygotowania.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 10 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 33547
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!