Ciasto kruche z malinami


Proste, szybkie do przygotowania, kruche ciasto z malinami w środku i delikatnie kokosową kruszonką. Kwaskowate, malinowe nadzienie w połączeniu z kruchym, słodkim ciastem idealnie się komponuje.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 370 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typ 630)
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 1 jajko (rozmiar M)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Nadzienie:
- 500 g świeżych malin*
- 100 g cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, jajko, proszek do pieczenia i cynamon. Zagnieść ręką, aż do otrzymania kruszonki.
- Formę kwadratową o wymiarach 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
- Połowę ciasta wykleić na dnie formy.
- Przygotować nadzienie. Maliny wymieszać z cukrem i skrobią. Wyłożyć na ciasto.
- Do drugiej połowy ciasta dodać wiórki kokosowe i delikatnie zagnieść opuszkami palców. Kruszonkę wyłożyć na maliny.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się przyrumieni.
- Upieczone ciasto wyciągnąć na blat i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
* Można użyć również mrożonych malin. Maliny dodajemy zamrożone. Najlepiej uprzednio podpiec spód.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.