Przelicznik form do pieczenia

69 Komentarzy

Jak zamienić w przepisie prostokątną formę na okrągłą? Jak zmienić ilość składników przy zmianie wielkości formy? Niniejszy formularz służy do procentowego przeliczania ilości składników przy zmianie wielkości formy do pieczenia.

W formularzu należy wybrać typ i wymiary formy z przepisu oraz typ i wymiary twojej formy. Niniejszy kalkulator wyliczy przelicznik o który należy przemnożyć oryginalą ilość każdego składnika z przepisu.

Dodatkowe uwagi:

  • czas pieczenia może również ulec niewielkiej zmianie. Sugerujemy przy zmianie formy obserwować wypiek i sprawdzać go używając swojej lub zalecanej metody w przepisie.

Przelicz z:

formy tortownicy
Wymiary: x
Średnica:

na:

formę tortownicę
Wymiary: x
Średnica:
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanna · 17 dni temu
    Bardzo dziękuję za ten przelicznik🤗🌹
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 miesięcy temu
    Dziękuję za ten przelicznik. Jest super bo nie muszę wpisywać tutaj listy składników na ciasto tylko dostaję info o jaką ilość powiększyć każdy składnik. Genialne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 miesięcy temu
    HmmNie rozumiem co powinnam wpisać w rozmiarze tortownicy jako drugi wymiar Cały czas pojawia się komunikat podaj prawidłową wartość czyli jaką?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Trzeba zaznaczyć najpierw "tortownica" wtedy można wpisać tylko jedną wartość.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 6 miesięcy temu
    Matematyka nie jest moją mocną stronąXD, ale skoro dla tortownicy 10 cm jest 5 jajek, a chce proporcje dla 30 cm i wychodzi mi 9 krotność mam po prostu pomnożyć 5 x 0,9? Wychodzi 4,5 czyli powiedzmy te 8/9 jajek zamiast 5?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Jeśli wychodzi 9 krotność to trzeba wszystkie składniki przemnożyć przez 9, czyli na tortownicę 30 cm byłoby 5x9=45 jaj. Z pewnością jest to wymyślony przykład 🤣 ale taki byłby przelicznik.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      justyna · 6 miesięcy temu
      nie no jak na tortownicę 10 cm jest 5 jajek to na 30 dajesz 15 jajek
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Jarosław Madejek · 5 miesięcy temu
        A jak ci to wyszlo geniuszu? Tortownica w tym wypadku jest DZIEWIEC RAZY większa.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Mateusz · 5 miesięcy temu
        Matematyka nie jest Twoją mocną stroną. A 5 jajek na tortownicę 10cm to chyba omlet, a nie ciasto.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalia · 4 miesięcy temu
      dla 10 cm - 5 jajdla 30 cm - x jaj 10 razy x = 30 x 510x = 150 /:10x= 15 jajProporcja, szkoła podstawowa ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magda · 4 miesięcy temu
        niestety przy formach do pieczenią działa to nieco inaczej
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Wiciu · 3 miesięcy temu
        Brawo za wyliczenia! Co jak co, ale zbłaźnić to się potrafisz nie na poziomie szkoły podstawowej, a co najmniej studiów wyższych :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 7 miesięcy temu
    A czy będzie to wpływało na czas pieczenia? Zamieniam tortownicę 21 cm na 26 cm. Sory jesli zastrzelę tym pytaniem doświadczone wypiekarki, ja średnio ogarniam niestety te tematy. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Czas będzie podobny. Zależy co pieczesz. Jeśli biszkopt, ciasto ucierane to do suchego patyczka. Jak kruche i drożdżowe to do zarumienienia.  Jeśli sernik to jego powierzchnia, szczególnie na środku musi być ścięta. Jeśli beza to sucha ;) Za pierwszym razem trochę na wyczucie, a potem już będzie wiadomo 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ara · 7 miesięcy temu
    A ile to jest 5 kopiatych łyżek? Ile to gramów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 8 miesięcy temu
    Super przelicznik! Bardzo przydatny 🙂dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 miesięcy temu
    1 jajko czyli 1x1,53, zostać przy jednym? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 9 miesięcy temu
    Uwielbiam ten przelicznik. Bardzo dziękuję, że zechciałaś go udostępnić .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta Wolgast · 9 miesięcy temu
    Hallo  jak mam 4 jajka i musze dodac 1,53 wiecej to znaczy ...?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Nie dodać tylko przemnożyć ilość składników przez 1,53.  Jeśli w przepisie są 4 jajka to 4* 1,53= 6, 12 więc należy użyć 6 jajek i proszę resztę składników też pomnożyć przez 1,53.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kika · 9 miesięcy temu
    Ten przelicznik ratuje mi zycie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beatka Jaworska · 10 miesięcy temu
    😘 dziękuję bardzo za przelicznik, wspaniale, że się nim podzieliłaś, niesamowicie  ułatwia życie😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogna · 1 lat temu
    Dzięki za ten przelicznik - bardzo przydatny!:-)<3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jamajka · 1 lat temu
    70% ciasta i będzie jutro piękny tort na dzień mamy😍😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    A co z wysokością tortownicy? Chodzi mi o pieczenie w formie do tarty, która jest dużo niższa niż kazda tortownica 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alb · 1 lat temu
    Witam ja mam takie pytanie jak w przepisie mam np 100 g masła a powiększyć muszę o 1,36 krotność to ile to będzie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      136 g (Mnożysz ilość podaną w składnikach przez 1,36, czyli 100x 1,36).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Anioł to stworzył ❤️‍🔥
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ggg · 1 lat temu
    W przeliczniku tortownica? jaka ma wysokość tak pytam z ciekawości :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 2 lat temu
    A ja mam zawsze problem czy wymiary blachy to te z jej dna czy góry? :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roma · 2 lat temu
    Witam🤗jeżeli w oryginalnym przepisie mam blachę do pieczenia o wymiarach 25x40 i chce zamienić na tortownicę o średnicy 26cm po przeliczeniu wyszło mi ze mam użyć 53%(0,53 krotność )ilości składników z oryginalnego przepisu. Wiec jeśli w przepisie mam 1kg sera to po tym przeliczeniu powinnam użyć trochę więcej niż 0,5kg sera?🧐 i jak to ma się do jaj? W oryginalnym przepisie mam 1cale jajo jak to podzielić😬😬
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Użyj 530 g sera, a jajko wbij do głębokiego talerza i je roztrzep, a następnie odlej połowę.