Masa budyniowa

57 Komentarzy

Masa budyniowa

Przepis na podstawową masę budyniową do tortów i ciast. Masa budyniowa przygotowana jest z masła i domowego budyniu ugotowanego z mleka, żółtek, cukru i skrobi lub mąki ziemniaczanej.

Masę można wykorzystać nie tylko do przełożenia tortów i ciast, ale również do dekoracji babeczek lub jako podkład pod masę cukrową, marcepanową, czy z pianek marshmallows, która dzięki niej dobrze przylega do tortu.

Przygotowując masę budyniową, należy zawsze przestrzegać poniższych reguł:

  1. Dobrze jest używać tylko i wyłącznie prawdziwego masła o zawartości tłuszczu mlecznego co najmniej 82%. Należy unikać miksów maślanych, ponieważ mogą one zepsuć masę, która może się zwarzyć lub nie stwardnieć wystarczająco nawet po długim chłodzeniu w lodówce. Nie polecam również margaryny. Z margaryną wprawdzie masa wyjdzie tak samo jak na maśle, ale jej smak będzie wyczuwalny i masa nie będzie smaczna. Oczywiście jeśli komuś to nie przeszkadza, może użyć margaryny.
  2. Masło musi mieć temperaturę pokojową. Dlatego należy wyciągnąć je co najmniej 1 godzinę przed rozpoczęciem miksowania, aby zdążyło się ocieplić. (Zimnego masła nie utrzemy na puszystą masę i doprowadzi ono do zwarzenia się masy).
  3. Masło należy utrzeć porządnie na puszystą masę. W tym celu miękkie masło należy miksować mikserem (lub robotem kuchennym) na najwyższych obrotach, używając trzepaków. Miksować, aż zrobi się jasne i puszyste/ kremowe.
  4. Budyń należy gotować, aż zgęstnieje. Mąkę, żółtka i mleko należy wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Po dodaniu do gotującego się mleka należy mieszać cały czas najlepiej trzepaczką również, aby nie powstały grudki. (Gdyby ewentualnie powstały grudki, polecam przetrzeć gorący budyń od razu przez sitko).
  5. Gotowego, gorącego budyniu nie należy mieszać za dużo, aby go nie rozrzedzić. Najlepiej zaraz po ugotowaniu przykryć go folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Budyń należy pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń powinien ostygnąć do temperatury pokojowej. Nie należy wkładać go do lodówki.
  6. Przy połączeniu masła z budyniem oba składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  7. Budyń należy dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, do utartego na puszystą masę masła. Nie należy miksować za długo. Za długie miksowanie może doprowadzić do przebicia masy i jej zwarzenia.

Przepis na masę budyniową:

Poniżej przedstawiam przepis na jasną masę budyniową. Chcąc uzyskać kakaową masę budyniową należy do gotowej masy wmiskować trochę kakao dla koloru. (Dla takiej proporcji jak poniżej dodaję 1- 2 łyżki kakao). Natomiast chcąc uzyskać czekoladową masę budyniową należy do gotowej masy wmiksować roztopioną, ale chłodną czekoladę.

Połowa porcji wystarcza na pokrycie tortu o średnicy 26cm.

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 250ml mleka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej (20g)
  • 250g masła

Sposób przygotowania:

  1. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minut), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch).  Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

Powody zwarzenia się masy budyniowej:
- zimne masło
- za zimny lub za ciepły budyń
- za rzadki budyń (gotowany za krótko)
- za szybkie dodanie budyniu
- za długie miksowanie masy

Smacznego.

Masa budyniowa

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magds · 2 lat temu
    Krem bardzo dobry tylko trzeba dać cukier przez pół.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 lat temu
    Wspaniały krem! Nie lubię się z kremami, a ten wyszedł idealny. Dałam jedynie mniej cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Moim zdaniem stanowczo za dużo cukru i za mała ilość budyniu w stosunku do masła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 lat temu
    Czy do gotowej masy budyniowej można dodać odsączone wiśnie i jagody? Chciałabym uzyskać masę wiśniowo jagodową ale z kawałkami owoców nie z musu i czy po dodaniu owoców masa się nie zważy ? Należało by ją wymieszac łyżką czy delikatnie pomiksować ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Może się od soku owocowego zwarzyć. Dałabym owoce na ciasto i przykryłabym masą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Czy zamiast masła można użyć oleju kokosowego? Nie chce dawac margaryny ze względu na smak ale potrzebuje tłuszcz bezmleczny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Rozumiem, też nie jestem za margaryną. Trudno mi doradzić w takiej sytuacji. Nie widzę tutaj oleju kokosowego. A nie może być masło bez laktozy?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marta · 3 lat temu
        Witam, ja juz jakis czas pieke bez laktozy i bardzo dobrze sprawdza sie maslo klarowane ( ale tylko domowe) i właśnie robie krem budyniowy ma masle klarowanym , jedyne co to trzeba dodac go troszke wiecej niz masla w przepisie. Polecam wypróbować bo ładnie sie uciera nawet z cukrem kokosowym.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          malgosia · 2 lat temu
          Pani Marto prosze o wiecej szczegolow na temat kremu budyniowego bez zwyklego masla.Ze wzgledow zdrowotnych nie moge jesc nabialu.Mam kupione Burro Ghee czy moze byc?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 3 lat temu
      Nie absolutnie nie mozna zastapic masła olejem kokosowym
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdaa · 3 lat temu
    Czy wyjdzie jeśli dodam do masy pure z truskawek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 3 lat temu
    Ja jajka z cukrem ubijam do tej masy i daję kostkę masła i pół kostki Palmy z murzynkiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 4 lat temu
    Czy skrobię ziemniaczaną mogę zastąpić kukurydzianą 🤔🤔🤔???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gość · 4 lat temu
    czy można użyć mleka roślinnego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Czy do masy budyniowej można dodać barwnik? I taka masa ozdobić górę i bok tortu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia Węgłowska · 4 lat temu
    Na jakich obrotach miksera dodawać do masła budyń?Ja mam często,że jak włoże ciasto do lodowki to krem jest gęstości dobrej,ale masło grudkuje się w kremie.A przed włożeniem do lodówki było wszystko ok,jaki powód może być tego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Na średnich lub wysokich. Ważne, żeby masło i budyń miało podobną temperaturę i miksować do połączenia się składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Czy nadmiar masy mozna mrozic a potem wykorzystac ponownie do dekoracji lub przelozenia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie mroziłabym masy byudyniowej. Budyń nie lubi mrożenia. Może masa po rozmrożeniu być zwarzona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    piekarnik · 4 lat temu
    Wg mnie masa jest ZDECYDOWANIE za słodka! Nie da się tego jeść, nie nadaje się do ciasta. Konsystencja jest gęsta, ale na to byłam przygotowana. Podkreślę, że masa NIE zwarzyła się i wszystko było zrobione wg przepisu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      To proszę zredukować ilość cukru, według własnego smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Witam jakie proporcje do karpatki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Właśnie zrobiłam budyń ale nie jest on zbyt mocno gesty czy on ma taką konsystencję zaznaczę ze zrobiłam wszystko według przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Czy robiąc podwójną porcję ilość masła też mam podwoić czy może zostać 250g? Przejrzałam kilka przepisów, w których na 450/500 ml mleka było 200/250g masła. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Może zostać mniej masła, jeśli ma to być masa do przełożenia ciasta. Będzie po prostu mniej maślana, a bardziej budyniowa ;) Pod masę cukrową zwiększyłabym proporcjonalnie, aby na pewno masie cukrowej nic nie było :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 5 lat temu
    jakie ilości składników potrzebne są do przełożenia 3 blatów śr. 26 cm oraz obłożenia tortu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 5 lat temu
    Jeszcze mam pytania, czy można dodać kawy lub naparu z kawy, żeby powstała masa kawowa? Dobre to będzie? Jeżeli tak to ile? Pozdrówka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 5 lat temu
      Ja daje kawę rozpuszczalna zimna, i dodaje 1/4 szklankę kawy i jest pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 5 lat temu
    Witam. Czy można dodać do tej masy kakao, i ile? Czy wtedy dać więcej cukru. Czy jednak lepsza będzie czekolada ? Pozdrawiam.
    ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Na to pytanie jest odpowiedź w tekście :^) Dodaję 1- 2 łyżek na podaną ilość masy. Nie trzeba dodawać więcej cukru. Masa jest słodka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Czy mogę dodac sok z cytryny do smaku? A jeśli tak to ile?