Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.
Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:
Ciasto na chleb:
500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
500 ml lekko ciepłej wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
1 płaska łyżeczka cukru
4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
1,5 płaskiej łyżeczki soli
2 łyżki oleju np. rzepakowego
garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
mąka do posypania formy
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę z solą.
Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Mam pytanie odnośnie proporcji czy przelicznik na drożdże świeże nie jest za duży? Chleb rośnie jak szalony, zaczęłam googlować i 7g drożdży suchych to 15g drożdży świeżych, a w przepisie jest 25g
Drożdży suchych używamy o połowę mniej niż świeżych. Ja często daję ich jeszcze mniej, stosując przelicznik: 25 g świeżych drożdży= 7 g drożdży instant. W lecie, jak jest ciepło, to faktycznie ciasto drożdżowe szybko wyrasta i można próbować zmiejszyć ich ilość.
To ciekawe, bo od trzech miesięcy piekę chleb właśnie z takiego przepisu co najmniej dwa razy w tygodniu i ciasto nigdy nie wyszło rzadkie. Polecam najpierw zrobić samemu, bo być może oszczędzi to ilość niestworzonych historii :) chociaż może nick nieprzypadkowy :D
Super przepis! Chlebek wyszedł za pierwszym razem oraz kolejnym i kolejnym 🥰 też wydawało mi się że będzie za rzadki a jest idelany. Wszystkim bardzo smakuje, dodatkowo daje nasiona czarnuszki i słonecznika pycha !!!
Piekłam już kilka razy zawsze wychodzi pyszny. Super wyrasta. Cała rodzina się nim zajada. Nie dodaje słonecznika ale z tego przepisu robiłam z czarnuszka (był bardzo dobry) i z mąki żytniej (piekłam troszkę dłużej, dłużej musi stygnąć na kratce i nie wyrasta jak pszenny) i zawsze smakuje super.
Piekę ten chleb 3 rok, dzisiaj poszło 12 korytek ❤️ Zastanawiam się co ludzie robią źle i jakim cudem nie wychodzi 😀 z reguły u mnie bez płatków owsianych ale za to ze słonecznikiem i siemieniem lnianym lub żurawiną.
Niestety mój chlebek wyszedl w środku klejący i pół surowy. Tyle chlebów zawsze piekę ale ten przepis niestety nie jest dobry.wydaje mi się że jest za zadki i dlatego nie wychodzi :( Korzystam też z innych przepisów tutaj i przyznam że są naprawdę super. Tylko ten chlebek to porażka. Pozdrawiam