Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

805 Komentarzy
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.

Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:

Ciasto na chleb:

  • 500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą.
  2. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
  2. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach Najprostszy chleb pszenny na drożdżach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 dni temu
    Jest pyszny. Robiłam już wiele razy 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 13 dni temu
    Piekę, trzeci raz, jest przepyszny 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 18 dni temu
    Robię co drugi dzień z maki orkiszowej jasnej. Niezwykle prosty przepis, szybki, a chleb pyszny. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 1 miesięcy temu
    Mam pytanie odnośnie proporcji czy przelicznik na drożdże świeże nie jest za duży? Chleb rośnie jak szalony, zaczęłam googlować i 7g drożdży suchych to 15g drożdży świeżych, a w przepisie jest 25g
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 27 dni temu
      Drożdży suchych używamy o połowę mniej niż świeżych. Ja często daję ich jeszcze mniej, stosując przelicznik: 25 g świeżych drożdży= 7 g drożdży instant. W lecie, jak jest ciepło, to faktycznie ciasto drożdżowe szybko wyrasta i można próbować zmiejszyć ich ilość.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 miesięcy temu
    Chlebek wyszedł pyszny z chrupiącą skórką. Zrobiłam z mąki pszennej typ 650 (2/3) i pszennej pełnoziarnistej (1/3). Na pewno upiekę jeszcze nie raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 miesięcy temu
    Smaczny i naprawdę  prosty do wykonania 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 2 miesięcy temu
    mam 25 lat i pierwszy raz w życiu coś piekłem :D chlebek wyszedł pyszny polecam każdemu :D a jak mi się udało to każdemu się uda (2lewe ręce :D)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 miesięcy temu
    Uwielbiam, przepis ulubiony :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    przypadkowy kucharek · 3 miesięcy temu
    500ml wody na 500g mąki tak rzadkie że nawet naleśniki z tego nie wyszłyby. Wszystko poszło do kosza.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 3 miesięcy temu
      ja robiłam wiele razy i też było rzadkie ale chleb wyszedł boski, dzisiaj robię poraz chyba 20-sty pod wieczór i też na pewno wyjdzie super
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mateusz · 3 miesięcy temu
      No popatrz a mi z tych samych proporcji wychodzi idealnie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 2 miesięcy temu
      Dziwne. Mi z tego przepisu zawsze wychodzi pyszny chlebek.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      kuchareczka · 1 miesięcy temu
      To ciekawe, bo od trzech miesięcy piekę chleb właśnie z takiego przepisu co najmniej dwa razy w tygodniu i ciasto nigdy nie wyszło rzadkie. Polecam najpierw zrobić samemu, bo być może oszczędzi to ilość niestworzonych historii :) chociaż może nick nieprzypadkowy :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 4 miesięcy temu
    Super przepis! Chlebek wyszedł za pierwszym razem oraz kolejnym i kolejnym 🥰 też wydawało mi się że będzie za rzadki a jest idelany. Wszystkim bardzo smakuje, dodatkowo daje nasiona czarnuszki i słonecznika pycha !!!  
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 4 miesięcy temu
    Piekłam już kilka razy zawsze wychodzi pyszny. Super wyrasta. Cała rodzina się nim zajada. Nie dodaje słonecznika ale z tego przepisu robiłam z czarnuszka (był bardzo dobry) i z mąki żytniej (piekłam troszkę dłużej, dłużej musi stygnąć na kratce i nie wyrasta jak pszenny) i zawsze smakuje super. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 miesięcy temu
    Piekę ten chleb 3 rok, dzisiaj poszło 12 korytek ❤️ Zastanawiam się co ludzie robią źle i jakim cudem nie wychodzi 😀 z reguły u mnie bez płatków owsianych ale za to ze słonecznikiem i siemieniem lnianym lub żurawiną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 miesięcy temu
    Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz, wyszedł idealny. Z samym masełkiem- pychotka, nie mogłam się oderwać od niego z córkami. Pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 miesięcy temu
    Zrobiłam dzisiaj i niestety zapadl się trochę.  Moim zdaniem za dużo wody na tyle mąki .Inne przepisy na chleb z innej strony próbowałam i były  super 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Czarek · 5 miesięcy temu
    Szacun za hydratacje 100%, nie daje wiary aby na takich makach do 1 litra wody jeszcze cieplej wciągnąć 1kg mąki, to będzie mączna papka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Pusia · 1 miesięcy temu
      Ja piekę z podobnego przepisu już kilka lat i zawsze jest takie wolne ciasto,a chleb wychodzi mega dobry...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 5 miesięcy temu
    Niestety mój chlebek wyszedl w środku klejący i pół surowy. Tyle chlebów zawsze piekę ale ten przepis niestety nie jest dobry.wydaje mi się że jest za zadki i dlatego nie wychodzi :( Korzystam też z innych przepisów tutaj i przyznam że są naprawdę super. Tylko ten chlebek to porażka. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elwira · 5 miesięcy temu
    Super chleb 🍞
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madeleine · 6 miesięcy temu
    Absolutnie przepyszny chleb. Super wyrasta i jest bardzo smaczny. Polecam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 6 miesięcy temu
    Jak nie dodam płatków owsianych to coś zmieni?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 6 miesięcy temu
    Czy wasz po wyrośnięciu tez ma takie rzadkie ciasto ? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Miki · 6 miesięcy temu
      Ja go wlewam do formy po prostu. Chyba do samego końca jest taki dość rzadki. Ale za każdym razem pięknie się zapieka