Sorbet truskawkowy na patyku
Pyszne, orzeźwiające, zdrowe lody nie tylko dla dzieci. Zamrożone puree truskawkowe, posłodzone do smaku, z dodatkiem soku z cytryny. Bardzo proste do przygotowania.
Składniki na 6 foremek, każda o pojemności 100ml :
- 600g świeżych truskawek
- 60g cukru pudru (lub do smaku)
- 1,5 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Zmiksować blenderem na gładką masę. (Sorbet można przygotować również w Thermomixie miksując całość na gładką masę 1 min./ obr. 10).
- Masę truskawkową przelać do pojemniczków na lody i włożyć patyczki. (Mogą być również nieduże pojemniki po jogurtach, a do tego drewniane patyczki). Wstawić do zamrażalnika na parę godzin, a najlepiej na noc.
- Wyciągnąć lody z pojemników, ocieplając je w dłoniach lub wkładając na parę sekund do ciepłej wody.
Smacznego.
Odsłon: 41484
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!