Sorbet truskawkowy na patyku

Napisz komentarz

Sorbet truskawkowy na patyku

Pyszne, orzeźwiające, zdrowe lody nie tylko dla dzieci. Zamrożone puree truskawkowe, posłodzone do smaku, z dodatkiem soku z cytryny. Bardzo proste do przygotowania.

Składniki na 6 foremek, każda o pojemności 100ml :

  • 600g świeżych truskawek
  • 60g cukru pudru (lub do smaku)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Zmiksować blenderem na gładką masę. (Sorbet można przygotować również w Thermomixie miksując całość na gładką masę 1 min./ obr. 10).
  2. Masę truskawkową przelać do pojemniczków na lody i włożyć patyczki. (Mogą być również nieduże pojemniki po jogurtach, a do tego drewniane patyczki). Wstawić do zamrażalnika na parę godzin, a najlepiej na noc.
  3. Wyciągnąć lody z pojemników, ocieplając je w dłoniach lub wkładając na parę sekund do ciepłej wody.

Smacznego.

Sorbet truskawkowy na patyku

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!