
Pyszne, orzeźwiające, zdrowe lody nie tylko dla dzieci. Zamrożone puree truskawkowe, posłodzone do smaku, z dodatkiem soku z cytryny. Bardzo proste do przygotowania.
Składniki na 6 foremek, każda o pojemności 100ml :
- 600g świeżych truskawek
 - 60g cukru pudru (lub do smaku)
 - 1,5 łyżki soku z cytryny
 
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Zmiksować blenderem na gładką masę. (Sorbet można przygotować również w Thermomixie miksując całość na gładką masę 1 min./ obr. 10).
 - Masę truskawkową przelać do pojemniczków na lody i włożyć patyczki. (Mogą być również nieduże pojemniki po jogurtach, a do tego drewniane patyczki). Wstawić do zamrażalnika na parę godzin, a najlepiej na noc.
 - Wyciągnąć lody z pojemników, ocieplając je w dłoniach lub wkładając na parę sekund do ciepłej wody.
 
Smacznego.
