Margaretki z masy cukrowej

4 Komentarzy
Margaretki z masy cukrowej

Margaretki z masy cukrowej

to jedna z tych dekoracji, które zachwycają swoją prostotą i elegancją. Doskonale sprawdzają się jako ozdoba tortów, babeczek czy deserów, wprowadzając odrobinę wiosennej lekkości. Świetnie pasują do dekoracji ciast na chrzest, pierwszą komunię świętą czy ślub.

Bardzo podobnym kwiatkiem jest stokrotka — Stokrotki z masy cukrowej można wykonać w taki sam sposób, używając jedynie mniejszej foremki. Stokrotki i margaretki są do siebie bardzo podobne, różnią się głównie wielkością i kształtem płatków, ale obie wersje będą wyglądać równie uroczo na słodkich wypiekach.

Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna wykrawaczka do kwiatków oraz gąbka do modelowania – i choć zazwyczaj unikam polecania specjalnych akcesoriów, w tym przypadku naprawdę warto je mieć. Zarówno wykrawaczka, jak i gąbka ułatwiają pracę i pozwalają osiągnąć fajny efekt bez zbędnej frustracji.

Na szczęście margaretki są dość proste do wykonania. Nie wymagają wielu godzin pracy ani wyjątkowych zdolności manualnych, a mimo to wyglądają bardzo efektownie.

Składniki:

  • biała masa cukrowa
  • cukier puder do podsypywania
  • żółty barwnik spożywczy lub złote perełki cukrowe

Dodatkowo:

  • foremka/ wykrawaczka wzór margaretki, stokrotki (u mnie 3,5 cm)
  • gąbka do modelowania
  • wałek
  • wykałaczki
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Kawałek masy cukrowej zagnieść w dłoniach, aby stał się miękki i plastyczny. Rozwałkować cienko na posypanym cukrem pudrem blacie.
  2. Wyciąć foremką kwiatka i ułożyć go na gąbce do modelowania. Resztę masy przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie obsychała.

2

  1. Wcisnąć wykałaczkę płasko w każdy płatek, robiąc po ok. 3 wgłębienia.

3

4

  1. Przygotować trzy takie same kwiatki.

5

  1. Ułożyć je jeden na drugim, przekręcając warstwy, aby płatki się nie pokrywały.
  2. W środek wcisnąć cukrową perełkę lub zrobić wgłębienie (np. końcówką pędzelka) i włożyć kuleczkę z masy cukrowej zabarwionej na żółto. W kuleczce zrobić drobne dziurki wykałaczką.

6

7

  1. Gotowe kwiatki pozostawić w temperaturze pokojowej, najlepiej na co najmniej 1 dzień, aby masa stwardniała.
Margaretki z masy cukrowej Margaretki z masy cukrowej Margaretki z masy cukrowejMargaretki z masy cukrowejMargaretki z masy cukrowej
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 godzin temu
    Bardzo realistycznie wyglądają! Są po prostu słodkie😍 Gdzie można kupić takie "kwiatowe" wykrywacze?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 godzin temu
      Dziękuję ślicznie. Ja kupiłam kiedyś w internecie duży zestaw z różnymi foremkami do masy cykrowej. Proszę wpisać w google "foremka/ wykrawaczka wzór margaretki, stokrotki", a gąbkę zamawiałam osobno.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 19 godzin temu
    Gdzie mozna kupic mase cukrowa? A moze mozna wykonac ja samodzielnie?