Niezwykle delikatny, puszysty, a zarazem kremowy sernik przygotowany na serku kremowym. Swoją konsystencją przypomina suflet. Sernik należy przygotować na serku kremowym, a nie na twarogu, czy quarku. Pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki której pozostaje jasny i soczysty.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ok. 8 porcji:
200g serka kremowego typu Philadelphia
3 jajka
50g gęstego jogurtu naturalnego
100ml słodkiej śmietany 30- 36%
70g cukru
pół laski wanilii
10g mąki pszennej
10g skrobi ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Tortownicę ułożyć na dwóch kawałkach folii aluminiowej (jeden wzdłuż, drugi w poprzek) i razem z wystającym papierem do pieczenia owinąć od zewnątrz szczelnie obręcz tortownicy. (Należy zrobić to po to, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, woda nie dostała się do środka formy). Przygotować również naczynie żaroodporne lub szczelną formę do pieczenia, w której zmieści się przygotowana tortownica.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C (grzałka góra- dół).
Oddzielić żółtka od białek.
Serek kremowy przełożyć do miseczki i podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę w 600W. (Pominęłam tę czynność).
Wymieszać na gładką masę. Dodać jogurt i śmietanę i ponownie wymieszać trzepaczką.
Dodać połowę cukru, żółtka, ziarenka z wanilii i sok z cytryny. Zmiksować chwilę na gładką masę. Wmieszać przesianą mąkę ze skrobią.
Białka ubić na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru. Pianę dodać w 3 porcjach do masy serowej, delikatnie mieszając szpatułką.
Gotową masę przelać do formy. (Masę należy wlewać do formy z wysokości ok. 30 cm, aby zapobiec powstaniu w cieście dużych pęcherzy powietrza. Powstanie za to dużo małych).
Zagotować wodę w czajniku.
Tortownicę wstawić do żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, na wysokość ok. 1cm.
Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 160°C przez 35 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec 12 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić sernik jeszcze na 10 minut w zamkniętym piekarniku. Można zrobić próbę patyczkiem, sernik nie powinien być w środku mokry. Sernik wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na blacie, aż całkowicie ostygnie, a następnie wstawić do lodówki na parę godzin.
Smacznego.
Porada: Gdyby sernik podczas pieczenia zaczął pękać, oznacza to, że temperatura jest za wysoka i należy od razu ją zmniejszyć.
Sernik wygląda bajecznie, przymierzałam się dziś do zakupu serka, ale przeraziła mnie jego ilość. Czy te 200 g. jest wystarczające? Czy ona jakoś specjalnie wyrasta? Boję się że wyjdzie maciupeńki...
Pozdrawiam
Musi to być serek taki gęsty, kremowy. Nie znam się dokładnie na serkach sprzedawanych w Polsce. Te które mi przychodzą na myśl to Bieluch naturalny, Turek kremowy serek śmietankowy.