Sos karmelowy

28 Komentarzy

Sos karmelowy

Przygotowanie karmelu, bądź sosu karmelowego mogłoby wydawać się bardzo proste. Wystarczy tylko przecież wsypać cukier do garnka i poczekać, aż się skarmelizuje. Do sosu należy dodać jeszcze masło i śmietanę. Jednak dla osób niewprawionych na każdym etapie mogą pojawić się trudności. Należy uważać, aby nie przypalić karmelu, bo będzie gorzki oraz nie zrobiły się niepotrzebne grudki.

Jedyne rady jakie mogę dać to brak pośpiechu, dużo cierpliwości i próbowanie do skutku, aż w końcu nauczymy się robić karmel, poznamy dobrze swój piec i wyczujemy odpowiedni moment, w którym cukier się karmelizuje.

Sos karmelowy możemy użyć np. do polania lodów, serników, szarlotek, paluszków ptysiowych lub przygotowania czekoladek z sosem karmelowym.

Z podanego przepisu wychodzi ok. 300ml sosu karmelowego.

Składniki:

  • 200g cukru
  • 80g masła
  • 120g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • ewentualnie szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Cukier wsypać do garnka (ciężkiego, z grubym i szerokim dnem. Może być również ciężka patelnia) i rozłożyć go równomiernie po całej powierzchni. Na średniej mocy palnika skarmelizować cukier na złoty kolor. (Nie mieszamy cukru. Gdy zacznie się roztapiać należy potrząsać garnkiem, aby cukier równomiernie się karmelizował. Należy uważać, aby karmel nie miał za ciemnej barwy, bo będzie gorzki. Proces karmelizacji trwa ok. 10- 15min.).
  2. Gdy cukier się skarmelizuje dodać masło i szybko wymieszać trzepaczką. Gdy masło się rozpuści, ściągnąć ganek z pieca i mieszając energicznie trzepaczką wlewać cienkim strumieniem śmietanę. Mieszać energicznie i szybko, aby powstał jednolity, gładki sos. Na końcu można dodać szczyptę soli dla smaku.
  3. Sos przelać do słoika lub innego naczynia, poczekać, aż się ostudzi, zamknąć i włożyć do lodówki. Sos można przechowywać do paru tygodni w lodówce. Przed użyciem należy wyciągnąć go wcześniej z lodówki i ogrzać (wsadzając słoik do gorącej wody), bo zimny jest bardzo gęsty.

Smacznego.

Sos karmelowy

sos karmelowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 1 lat temu
    Czy taki sos jest dobry do zanurzania w nim jablek czy spłynie z nich? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Trochę będzie spływał. Bardziej widziałabym tu czysty karmel, czyli skarmelizowany cukier, który oblepi jabłko, zastygnie i będzie chrupać przy gryzieniu 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sonia · 2 lat temu
    pyszny sos
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 2 lat temu
    Czy możliwe jest dodanie syropu do kawy???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agu · 3 lat temu
    Witam, czy da się jakoś zagęścić taki sos już po przygotowaniu? Bo wyszedł mi za rzadki ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Czy sos po ostygnięciu został schłodzony w lodówce? On wtedy mocno gęstnieje.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      manveru · 2 lat temu
      podgrzewaj na patelni aż troche odparuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariusz · 4 lat temu
    Wyszło pyszne za pierwszym razem, dodałem śmietany 18%, aby nie był zbyt gęsty. Będzie idealny do kopytek na słodko :-) Dzięki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Basia · 4 lat temu
      A masło dałaś roztopione czy takie twarde w kostce:(mnie nie wyszedł.jak wlałam masło to sparaliżowany cukier nie chciał się z nim polaczyc:(
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 4 lat temu
        Masło z kostki. Można pokroi na małe kawałki. Wtedy szybciej się rozpuści. Masło ma być prawdziwe 82% tłuszczu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Karina · 2 lat temu
        Mnie też sie tak zrobiło 😒
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 5 lat temu
    Oczywiscie ze na mleku krowim wyjdzie jak najbardziej gore kozucha z mleka zebrac i bedzie super karmel ja robie na mleku z kartonu i wychodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 7 lat temu
    Przepyszny Ciągle robię do naleśników a resztę zjadam łyżeczką :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 7 lat temu
    Sos karmelowy z tego przepisu robiłam już dwa razy!
    Za pierwszym razem użyłam śmietanki 18% i sos wyszedł lekko płynny ale konsystencja bardzo mi odpowiadała.
    Natomiast za drugim razem(czy dzisiaj) dodałam śmietanę 30% i sos wyszedł bardzo gęsty...zdecydowanie lepszy był przy użyciu "chudej" śmietany!

    Sos karmelowy + sól = niebo w gębie :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Damian · 9 lat temu
    Mam Pytanie odnośnie karmelizowania- Czy nie trzeba dodać wody podczas karmelizowania cukru ???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Z wodą to jest inny sposób karmelizacji. Cukier podczas karmelizacji z wodą trochę inaczej się zachowuje, ale efekt końcowy powinien być ten sam. Zależy jak kto lubi. Jeśli robisz karmel z wodą to tu też tak możesz postąpić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 9 lat temu
    Witam! Czy sos przechowywany w lodówce przez 2 miesiące można jeszcze wykorzystać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, jeśli nic się z nim nie dzieje tj. nie zmienił konsystencji, zapachu itp.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudia · 10 lat temu
    Super!!
    Zrobiłam dziś, lekko słony do tarty z jabłkami. Mój facet uważa, że będzie super do lodów (dla niego jednak za słodki, ja wyjadałam łyżeczką ze słoiczka) ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nika · 10 lat temu
    Do czego można wykorzystać taki sos?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Do lodów szczególnie o smaku waniliowym, do polania budyniu waniliowego, do serników, szarlotek, paluszków ptysiowych, owoców. (Patrz wstęp).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 10 lat temu
    Droga Joanno, mam pytanie. Mieszkam na wsi, i śmietanę mam prosto od krowy( no prawie prosto :D), chce spróbować zrobić ten sos z właśnie tą śmietaną, i jeżeli wyjdzie to mogę używać jej również do innych wypieków, do których potrzebna jest śmietanka 30%-36%? ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Nie wiem ile procent tłuszczu ma taka śmietana i w warunkach domowych nie da się pewnie tego określić. Spróbuj ubić ją na sztywno. Jeśli wychodzi ładna bita śmietana to możesz ją używać w tych przepisach, gdzie jest potrzebna bita śmietana. Do tego przepisu potrzeba jest płynna śmietana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 10 lat temu
    Mam pytanie: czy zamiast masła można użyć margaryny?