Sos karmelowy
Przygotowanie karmelu, bądź sosu karmelowego mogłoby wydawać się bardzo proste. Wystarczy tylko przecież wsypać cukier do garnka i poczekać, aż się skarmelizuje. Do sosu należy dodać jeszcze masło i śmietanę. Jednak dla osób niewprawionych na każdym etapie mogą pojawić się trudności. Należy uważać, aby nie przypalić karmelu, bo będzie gorzki oraz nie zrobiły się niepotrzebne grudki.
Jedyne rady jakie mogę dać to brak pośpiechu, dużo cierpliwości i próbowanie do skutku, aż w końcu nauczymy się robić karmel, poznamy dobrze swój piec i wyczujemy odpowiedni moment, w którym cukier się karmelizuje.
Sos karmelowy możemy użyć np. do polania lodów, serników, szarlotek, paluszków ptysiowych lub przygotowania czekoladek z sosem karmelowym.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 300ml sosu karmelowego.
Składniki:
- 200g cukru
- 80g masła
- 120g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- ewentualnie szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Cukier wsypać do garnka (ciężkiego, z grubym i szerokim dnem. Może być również ciężka patelnia) i rozłożyć go równomiernie po całej powierzchni. Na średniej mocy palnika skarmelizować cukier na złoty kolor. (Nie mieszamy cukru. Gdy zacznie się roztapiać należy potrząsać garnkiem, aby cukier równomiernie się karmelizował. Należy uważać, aby karmel nie miał za ciemnej barwy, bo będzie gorzki. Proces karmelizacji trwa ok. 10- 15min.).
- Gdy cukier się skarmelizuje dodać masło i szybko wymieszać trzepaczką. Gdy masło się rozpuści, ściągnąć ganek z pieca i mieszając energicznie trzepaczką wlewać cienkim strumieniem śmietanę. Mieszać energicznie i szybko, aby powstał jednolity, gładki sos. Na końcu można dodać szczyptę soli dla smaku.
- Sos przelać do słoika lub innego naczynia, poczekać, aż się ostudzi, zamknąć i włożyć do lodówki. Sos można przechowywać do paru tygodni w lodówce. Przed użyciem należy wyciągnąć go wcześniej z lodówki i ogrzać (wsadzając słoik do gorącej wody), bo zimny jest bardzo gęsty.
Smacznego.