czy takie gotowe listki można zamrozić?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyObawiałabym się, że wygląd czekolady po rozmrożeniu może się zmienić np. będzie miała białego nalotu, zmatowieje lub powstaną kropelki wody.
Bardzo łatwy sposób na samodzielnie przygotowaną dekorację z czekolady. Do zrobienia listków z czekolady nie są potrzebne żadne umiejętności plastyczne ;) Należy właściwie przestrzegać tylko dwóch wskazówek. Po pierwsze należy wybrać liście w miarę sztywne, o wyraźnych żyłkach i nie trujące np. liście róży, cytryny, wiśni. Najlepiej, aby liście miały ogonek. Ułatwi on później ściągnięcie liścia z czekolady.
Po drugie warstwa czekolady musi być gruba, aby przy ściąganiu liścia czekolada się nie połamała.
Czekoladowe liście można wykorzystać do dekoracji tortów, ciast, deserów. Ja użyłam ich do dekoracji ciasta: Bûche de Noël.
Przy przygotowywaniu czekoladowych liści pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Smacznego.