Białkowiec to super ciasto na wykorzystanie białek. Potrzebne jest ok. 7- 8 sztuk. Ciasto jest ekspresowe. Na jego przygotowanie potrzebne jest dosłownie 10 minut.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki suchego maku
½ szklanki wiórków kokosowych
125g masła ( lub margaryny)
¾ szklanki cukru
1 szklanka białek (ok. 7- 8 sztuk, w zależności od wielkości jajek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: parę kropelek aromatu migdałowego (pasuje do maku) lub rumowego (pasuje do kokosu)
lukier lub czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
Mąkę, mak, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztopione masło i aromat. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta.
Gotowe ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm, ale może być krótsza) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułka tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polukrować lub polać roztopioną czekoladą lub polewą.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika (lub pozostawić na chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie wyciągnąć) i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Miałam tylko 4 białka więc wszystkie składniki podzieliłam na pół i zrobiłam z samym kokosem. Piekłam 30 minut. Ciasto pyszne przypomina ciasteczka kokosanki. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Witam, chciałabym upiec tę babkę na święta, jednak z całych jajek. Czy da się? Ewentualnie jakąś inną, ale tak prostą do zrobienia (przede wszystkim, żeby nie trzeba było ucierać masła, tylko je rozpuścić). Pozdrawiam serdecznie ;)
Tak, widziałam ten przepis. Jednak w nim ubijam masło z cukrem, czego chciałam uniknąć. Zależało mi na roztopionym maśle. W każdym razie dziękuję i pozdrawiam ;)
Upiekłam, wyszło pyszne takie w sam raz do herbatki :) jednak od razu zmniejszyłam ilość cukru - dałam pół szklanki - wyszło super. Nie za słodkie. Polecam :)
Witam :) Zostało mi z pewnego deseru sporo białek i ten przepis był bardzo pomocny. Mak i kokos (nie miałam w domu) zastąpiłam sezamem, orzechami zmielonymi i posiekaną czekoladą, a i tak wyszedł smaczny :) Dziekuję za inspirację :)
Aneto powiedziałabym, że możesz wziąć szklankę maku lub szklankę kokosu, ale żeby te dwa składniki jednocześnie zastąpić to trudno doradzić. Może spróbuj z płatkami migdałowymi?
ciasto pyszne - nawet po dwóch dniach wilgotne i bardzo smaczne :)))
joanno - czy to ciasto można wykorzystać w innym przepisie - np. do tortu?
pozdrawiam