100g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Mi wyszły dość wysokie, zamiast wody gazowanej dodałam szampana, a za każdym kolejnym razem dodawałam zwykłą wodę i wychodziły takie same :) wilgotne i smaczne:)
Powiem szczerze zaskoczył mnie pozytywnie ten przepis, zrobiłam bez przekonania i trochę dlatego ze ma tyle dobrych komentarzy . Ale rzeczywiście są bardzo smaczne bardzo ładnie rosną i smakują trochę jak ciasto zebra . Ja dodałam sredniogazowaną wodę też wyszły okej 😃
Pyszne, robię chyba 4 raz bo rodzina je pokochała i ciągle mnie prosi abym je zrobiła. Polecam zamiast czekolady dać owoce, wychodzi więcej masy i mają trochę więcej smaku. Ale ogólnie jestem zachwycona 😍
Super przepis ale babeczki się przejadły więc ciasto wylałam na blachę dodalam czekolade pokruszona i orzechy laskowe pokryszone zrobiłam na to krem jak do karpatki budyniowy i na to galaretka z jagodami . Pycha