Oryginalne pierniczki norymberskie

29 Komentarzy
Oryginalne pierniczki norymberskie

Pierniczki norymberskie bez mąki, a jedynie z dodatkiem zmielonych i posiekanych orzechów. Pieczone są na opłatkach, ale jeśli upieczemy je bez opłatka to otrzymamy pierniczki bezglutenowe. Ciasto jest bardzo smaczne i słodkie. Pierniczki pieczone są bez żadnych spulchniaczy, typu proszek do pieczenia, czy soda oczyszczona, przez co są dość płaskie, ale oblane czekoladą lub polukrowane zyskają na wyglądzie. Naprawdę bardzo smaczne.

Składniki na ok. 36 sztuk:

Ciasto:

  • 400 g cukru
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 240 g posiekanych orzechów laskowych
  • 240 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki cytrynowej
  • skórka starta z jednej cytryny
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • ok. 15 g przyprawy korzennej do piernika
  • ok. 40 okrągłych opłatków o średnicy 7- 8 cm

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka lub mleczna
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. (Miksować, aż cukier się rozpuści).
  2. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać orzechy, skórkę z cytryny i pomarańczy, kandyzowane skórki i przyprawę do piernika. Miskę z gotowym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
  3. Opłatki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wykładać łyżeczką na opłatki, pozostawiając odstęp od brzegu.

Ciasto na opłatkach:

2

Ciasto bezpośrednio na blasze:

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 13- 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Chłodne pierniczki posmarować roztopioną czekoladą, polukrować lub pozostawić bez polewy.

Źródło: Na podstawie przepisu z magazynu "101 Rezepte, Einfach lecker- Ideen für Geniesser".

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 36

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Oryginalne pierniczki norymberskie Oryginalne pierniczki norymberskie Oryginalne pierniczki norymberskieOryginalne pierniczki norymberskie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jeanette · 1 miesięcy temu
    Piekłam w zeszłym roku i były przepyszne i bez opłatka i bez czekolady czy lukru. Choć wygląd taki sobie 🤭 A ile wcześniej można je upiec i jak długo można je przechowywać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Przepis wygląda bardzo smacznie, z tym że... to nie są pierniczki. Dodatek korzennej przyprawy nie robi z tych ciastek pierniczków. To tylko taka uwaga na marginesie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    TG emka · 4 lat temu
    Piekłam w tamtym roku pierwszy raz z tego przepisu. Na opłatkach i w małych papierowych foremkach i wyszły pyszne 😊Na te święta też upiekę bo wszystkim smakowały 🌲
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina z Amberg · 6 lat temu
    bardzo smaczne, lepsze jak ze sklepu, dziękuje za przepis!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kor · 9 lat temu
    Przepis bardzo dobry, pierniczki idealne. Polecam! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna Kuzak · 9 lat temu
    Witam :) zaciekawił mnie ten przepis, tym bardziej, ze tak wszyscy zachwalaja. mam zamiar upiec je na świeta tylko proszę mi powiedzieć ile tygodni wcześniej mogę już zacząć? czy podobnie jak ze zwykłymi pierniczkami? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota · 10 lat temu
    Witam, robiłam wczoraj te pierniczki, masa smakowała super, ale po upieczeniu są suche i zapychające, mało wilgotne. Na smaku też bardzo dużo straciły. Nie wiem czy zrobiłam coś źle czy po prostu taki przepis....:/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Witam,
    Dziękuję za przepis - pierniczki wyszły super, następnym razem pokusiłabym się o zwiększenie ilości skórki pomarańczowej i cytrynowej :) Wesołych Świąt!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aniela · 10 lat temu
    pierniki wyszły przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hala · 11 lat temu
    Przepis rewelacyjny, pierniki wyszły wspaniałe. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Zimoch · 12 lat temu
    zeszly u mnie przed świętami:):):)
    smaczniutkie:):):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Pierniczki rzeczywiście przepyszne, jednakże żadna blacha nie urosła ani troszkę. Wszystkie się praktycznie równo spłaszczyły, mimo że próbowałam podnosić i obniżać temperaturę piekarnika oraz wydłużać czas pieczenia. Czy może być tego jeszcze inna przyczyna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MagiczneWypieki.pl · 12 lat temu
    Te pierniczki są przepyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 13 lat temu
    przepis bardzo fajny. zrobiłam z niego muffinki i wyszły bardzo dobre.
    p.s nie mialam orzechów włoskich więc zastąpiłam je orzechami laskowymi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 14 lat temu
    Pierniczki są rewelacyjne, polecam wszystkim :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    O szkoda, bo ja lubie takie ciemne pierniczki:))
    Ale to nic, czekam na te drugie w takim razie:)
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Gosiu[/b], ciasto jest rzadkie i nie nadaje się do wyciskania foremkami. Na ciasto do wycinania pierniczków poczekaj jeszcze chwileczkę, już upiekłam i za niedługo wstawię na stronkę 8)
    [b]Aniu[/b] zapraszam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 14 lat temu
    Pysznie wyglądają te pierniczki:) Coraz częściej i ja myślę o świątecznych pierniczkach, ale i tak zapewne, jak co roku wezmę się za nie na początku grudnia. Wówczas postaram się wypróbować Twój przepis.
    Pozdrawiam serdecznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 14 lat temu
    o kurka, jakie wypasione!
    tyle w nich smaków.
    i już czuć, że święta za półtora miesiąca ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    Wiesz, bardzo mi si podobaja, gdyz maja duzo dodatkow, a pozatym tak je zachwalasz:)
    Powiedz mi, czy myslisz, ze mozna je wycinac foremkami, czy ciasto sie raczej nie nadaje do tego ?