Ptysie (przepis podstawowy)

Napisz komentarz
Ptysie

Przepis na klasyczne ptysie z bitą śmietaną. Lekkie, chrupiące z zewnątrz, a w środku spora ilość bitej śmietany. Ptysie przygotowane są z ciasta parzonego, które powstaje poprzez zaparzenie mąki z wodą i tłuszczem, a następnie połączenie z jajkami. Po upieczeniu ptysie są złociste i chrupiące z zewnątrz, a w środku puste i lekko wilgotne. Pusty środek wypełniony jest najczęściej bitą śmietaną lub kremem budyniowym.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto parzone:

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 170 g mąki pszennej
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Bita śmietana:

  • ok. 500- 600 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1- 2 łyżki cukru pudru
  • pół laski wanilii (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka włożyć masło, dodać sól i wodę. Doprowadzić do zagotowania, mieszając, aby masło się roztopiło. Gdy całość się zagotuje, wyspać naraz mąkę, szybko mieszając łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej ok. 2 minut, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa.

2

3

4

  1. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta*, miksując, dodawać po jednym jajku. Miksować do połączenia się składników. (Po dodaniu jajka, ciasto rozdziela się na drobne kawałki. Im więcej jajek dodajemy, tym ciasto zaczyna się ponownie łączyć). Po wmiksowaniu ostatniego jajka i przemieszaniu szpatułką, ciasto powinno się połączyć, być gładkie i jednolite. Ciasto pozostawić na co najmniej 10 minut, aby całkowicie ostygło.

Wmiksowane pierwsze jajko:

5

Wmiksowane 2, a następnie 3 jajko:

6

Wmiksowane i przemieszane szpatułką czwarte jajko:

7

  1. Chłodne ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i trzeba użyć siły przy wyciskaniu. Dlatego rękaw powinien być solidny, z materiału mocnego i wytrzymałego np. z bawełny, wewnątrz ze śliską powłoką. Również ważna jest tylka. Musi być metalowa i duża. Mała tylka się nie nadaje. Jednorazowy rękaw cukierniczy jest za słaby i pęknie).
  2. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia lub matą perforowaną formować w sporych odstępach piramidki o średnicy ok. 5 cm.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 25- 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Ptysie muszą być dobrze wypieczone, inaczej podczas studzenia mogą opaść. Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika). Po upieczeniu wyciągnąć blachę i pozostawić ptysie do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić je na pół.

8

  1. Przygotować bitą śmietanę: Jeśli używamy laski wanilii to należy przeciąć ją wzdłuż na pół i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ziarenka wanilii.
  2. Na spody ptysi wycisnąć z rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki ubitą śmietanę. Przykryć kapelusikami.

9

  1. Ptysie można przechowywać do 2 dni w lodówce.

Uwaga:

* Jajka dodaję do ciepłego ciasta. Ciasto się nie warzy, a lepiej się pracuje z ciepłym, miękkim ciastem.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Ptysie Ptysie Ptysie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!