Piernik staropolski

228 Komentarzy
Piernik staropolski

Szukając przepisu na prawdziwy piernik, natrafiłam właśnie na piernik staropolski. Czytałam o nim mnóstwo pozytywnych opinii, więc postanowiłam go upiec. Jest to idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Piernik jest bardzo smaczny, klasyczny, wymagający leżakowania, nie jest wilgotny, jest zbity jak prawdziwy piernik i jest miękki, ale nie puszysty. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać. Ciasto wymaga leżakowania 3- 4 tygodni, a upieczone placki 7- 10 dni. Placki przełożyłam na 2 dni przed spożyciem, aby ciasto dobrze się skleiło i przeszło smakiem. Pierwszą warstwę przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą marcepanem i dżemem z owoców leśnych. Dżem dodałam dla lepszego sklejenia się warstw.

Składniki na 3 pierniki:

Ciasto:

  • ½ litra miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru (u mnie 280 g)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1 kg + 1 szklanka mąki tortowej (u mnie 1150 g zwykłej pszennej)
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika (ja dodaję ok. 80g)
  • bakalie (u mnie 1 szklanka posiekanych orzechów i ½ szklanki rodzynek)

Dodatkowo:

  • ok. 600 g powideł śliwkowych
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 400 g masy marcepanowej
  • ok. 400 g dżemu (u mnie dżem z owoców leśnych)
  • polewa czekoladowa (dowolna, u mnie rozpuszczone w kąpieli wodnej 200 g czekolady gorzkiej z ok. 100 g masła)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę wymieszać z zimnym mlekiem.
  3. Do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, jajka, sól i rozpuszczoną sodę z mlekiem. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.
  4. Ciasto przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego lub emaliowanego. Przykryć folią spożywczą i okryć ściereczką. Tak przygotowane naczynie odstawić w chłodne miejsce np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie (lub nawet na 6 tygodni).
  5. Po tym czasie upiec ciasto w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Czas pieczenia zależy od formy, w której pieczemy ciasto. (Według mnie, najlepiej jest podzielić ciasto na 3 części i upiec 3 jednakowe placki tak, aby uzyskać 3 równe warstwy piernika. Piekłam jeden placek po drugim w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 24cm, ok. 25 minut jeden placek. Można oczywiście użyć dowolną formę do pieczenia. Ciasta nie powinno być jednak więcej niż 5 cm, gdyż ciasto podczas pieczenia sporo urośnie. Ciasto po upieczeniu ma być zarumienione, najlepiej jest też sprawdzić ciasto patyczkiem). Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne placki owinąć w ściereczkę i odstawić na kolejne 7-10 dni, aby ciasto zmiękło.
  6. Po tym czasie placki można dowolnie przełożyć. (Ja przełożyłam placki po 7 dniach i pozostawiłam ciasto jeszcze na 2 dni).
  7. Pierwszą warstwę ciasta przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą. W tym celu należy podgrzać powidła w garnku na niskiej mocy palnika razem z posiekaną na małe kawałki czekoladą, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorące powidła wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem.
  8. Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt wielkości placka. Dżem lekko pogrzać, aby zrobił się lekko płynny. Drugi placek posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć marcepan i przykryć ostatnim plackiem wysmarowanych od spodu resztą dżemu (tak, że marcepan sklei się od spodu i góry z dżemem). Przełożone ciasto docisnąć (obciążyć), owinąć w ściereczkę i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu.
  9. Po 2 dniach ciasto pokroić w poprzek dłuższego boku na 3 równe części tak, aby powstały 3 pierniki.

2

  1. Pierniki polać polewą czekoladową. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.

Kuchnia:

Polska

Ilość porcji

Liczba:

3 pierniki o wymiarach ok. 11x 23cm

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Piernik staropolski Piernik staropolski Piernik staropolski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 3 lat temu
    Czy z tego przepisu można zrobić ciasteczka? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jakub · 3 lat temu
    To może być głupie pytanie:
    Czy całe podgrzane masło z miodem powinno wejść na taką ilość mąki?
    Przyznam, że konsystencja mi bardzo nie leżała i dodałem z dodatkowe ~0.5kg mąki.
    Spieprzyłem czy będzie spoko?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Oj niedobrze. Ciasto jest dość luźne, ale po leżakowaniu zgęstnieje.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Jakub · 3 lat temu
        Ok. W czwartek domieszałem 100g masła i 0.2l miodu.
        Dam znać jak (czy) wyjdzie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Jakub · 3 lat temu
        Hej, wrzucam zdjęcie mojego piernika (sorry za słaby kąt, mam problem z obiektywem w aparacie).
        Wyszedł bardzo smaczny, choć przez mniejszą ilość miodu i tłuszczu (tak sądzę) wyszedł twardszy niż powinien (10 dni leżakowania).
        Co do marcepanu, smaczniejszy wg mnie wychodzi na Amaretto niż na wodzie różanej.
        Ogólnie jestem zadowolony z efektu, będę piekł na następne święta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Mój pierwszy w życiu Piernik. 🙂 Mam nadzieję że wyjdzie. Pozdrawiam 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    Czy piernik wyjdzie na mleku roślinnym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Rewelacyjny przepis!Wszyscy zachwyceni :)Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    kiedy najlepiej polać pierniki polewą czekoladową? już można czy lepiej poczekać jeszcze do jutra?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Może z zewnątrz nie wygląda najpiękniej, bo tylko na własny użytek, ale smakuje obłędnie! Nie wytrzymaliśmy ze spróbowaniem do świąt😅 Robiłam pierwszy raz w życiu, ale ten super przepis na pewno będę powtarzać co roku! 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 4 lat temu
    Z czego może wynikać to, ze ciasto podczas pieczenia nie wyrosło i wyszły cienkie placki? Coś pewnie sknociłam, tylko co? A robiłam ten piernik już kilka razy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Mam pytanie. Placki piernikowe, właśnie leżakują mi na blacie (zawinęłam je w pieluszki flanelowe jako ściereczkę bo są duże). Minęło już 5 dni, a one nadal są twarde? Może tak być, że za szczelnie je owinęłam? Każdy z osobna zawinęłam i położyłam jeden na drugi. Co mogę robić źle? Za trzy dni chciałam je przekładać, żeby zdążyć na święta, ale teraz to już nie wiem (:|
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz już je przełożyć ciepłymi powidłami, zawiń szczelnie np. w folię aluminiową i włóż w chłodne miejsce.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marta · 4 lat temu
        Chłodne miejsce to może być lodówka czy bardziej piwnica? Pierwszy raz w życiu piekę piernika, więc wszystko to dla mnie nowość :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Dzień dobry, mam zamiar jutro piec ciasto, czy je się rozwałkowuje do formy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 4 lat temu
      Hej, ciasto spoko się rozwałkowuje, natomiast ja nie mam umiejętności i rozwałkowywałam możliwie na kształt prostokąta i paluszkami rozciągnęłam/dopasowałam do wymiaru blachy ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, możesz rozwałkować lub rozłożyć, równo ugniatając rękami (jak ciasto kruche) ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Czy po upieczeniu można placki owinąć ręcznikiem papierowym? Czy musi być ściereczka?Boję się żeby nie przeszły zapachem/smakiem płynu do płukania ze ściereczki...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Placki wyrosły ale na środku się zapadły i jest zakalcowate😟
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elwira · 4 lat temu
    Placki wyszły mi bardzo cienkie po upieczeniu :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elwira · 4 lat temu
    Hejka, Mam problem wyjęcia ciasta z miski ;(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Po przełożeniu trzymać piernik w lodówce czy na blacie? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Za dwa dni piekę '' wyleżane'' ciasto. Jak przechowywać przełożone placki? W lodówce? W pojemniku? Owinięte folia, papierem? Pierniczki miękną z od wilgoci jabłka w puszce. Czy tu zmiękną same z siebie? To mój pierwszy raz z piernikiem. 3 rodziny czekają jak wyjdzie placek. Mam stresa :) dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Są dwie szkoły postępowania z upieczonym ciastem. Jedni przekładają je od razu po upieczeniu, zawijają szczelnie w folię np. aluminiową lub worek foliowy i odkładają w chłodne miejsce np. do piwnicy na co najmniej tydzień. Drudzy (jak ja) trzymają najpierw blaty owinięte tylko w ściereczkę na np. na blacie kuchennym, aby chłonęły wilgoć z powietrza i dopiero miękkie przekładają powidłami i trzymają dalej w chłodnym miejscu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara Szymaś · 4 lat temu
    Miskę z ciastem owinęłam folią i zrobiłam dziurki wykałaczką czy tak może zostać czy owinąć jeszcze ściereczką
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ja nie robię dziurek, tylko trzymam szczelnie zamknięte ciasto pod folią. Przez dziurki ciasto może obsychać :^)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 4 lat temu
    Hej mam pytanie zawinięte w sciereczke blaty schować do lodówki czy trzymać na blacie? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ja trzymam na blacie lub w szafce. Lepiej jakieś chłodniejsze, bardziej wilgotne miejsce, ale nie w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martusia · 4 lat temu
    Dziewczyny pomocy robię to pierwszy raz czy ciasto ma być takiej rzadkiej konsystencji czy ma mam dosypywać mąkę żeby była kula
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 4 lat temu
    Mój, od dziś zaczyna dojrzewać 😊