Wilgotna babka z jogurtem i czekoladową posypką cukrową. Nazwa ciasta pochodzi od posypki cukrowej, która w cieście przypomina jakby mrówki ;). Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania. Jest lubiany nie tylko przez dzieci.
Składniki na keksówkę o dł. 30cm:
Ciasto:
300 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 300 g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Schär Mehl Farine)
40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (w wersji bezglutenowej skrobię pominąć)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej użyć bezglutenowego proszku)
100 g czekoladowej posypki cukrowej
250 g masła, temperatura pokojowa
150 g cukru
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego), temperatura pokojowa
Polewa:
100 g białej czekolady
1 łyżeczka oleju np. rzepakowego
Dodatkowo:
trochę posypki cukrowej do dekoracji
Sposób przygotowania:
Formę keksową o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
W misce wymieszać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i posypką cukrową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. (Miksować ok. 10 minut). Dalej miksując na wysokich obrotach dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować ok. ½ minuty). Następnie na średnich obrotach wmiksować krótko jogurt. (Jeśli masa się zwarzy przy dodawaniu jajek lub jogurtu to normalnie i nic nie szkodzi. Po dodaniu mąki, ładnie się połączy).
Dodać mieszankę mączną i zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników lub wymieszać szpatułką.
Ciasto wyłożyć do przygotować formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół.
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Udekorować posypką cukrową.
Źródło: Przepis wzorowany przepisem ze strony: beas.kitchen
Moje pierwsze ciasto bezglutenowe. Było bardzo smaczne. Myślę, że będę wracać do tego przepisu też w wersji normalnej. Jestem pozytywnie zaskoczona, że pieczenie na mące bezglutenowej jest takie proste. Użyłam podanej w przepisie mąki Schär Farine. Ten przepis jest świetny.