Ciasto mrówkowe

1 Komentarz
Ciasto mrówkowe

Wilgotna babka z jogurtem i czekoladową posypką cukrową. Nazwa ciasta pochodzi od posypki cukrowej, która w cieście przypomina jakby mrówki ;). Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania. Jest lubiany nie tylko przez dzieci.

Składniki na keksówkę o dł. 30cm:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 300 g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Schär Mehl Farine)
  • 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (w wersji bezglutenowej skrobię pominąć)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej użyć bezglutenowego proszku)
  • 100 g czekoladowej posypki cukrowej
  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 150 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego), temperatura pokojowa

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego

Dodatkowo:

  • trochę posypki cukrowej do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. W misce wymieszać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i posypką cukrową.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. (Miksować ok. 10 minut). Dalej miksując na wysokich obrotach dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować ok. ½ minuty). Następnie na średnich obrotach wmiksować krótko jogurt. (Jeśli masa się zwarzy przy dodawaniu jajek lub jogurtu to normalnie i nic nie szkodzi. Po dodaniu mąki, ładnie się połączy).
  4. Dodać mieszankę mączną i zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników lub wymieszać szpatułką.
  5. Ciasto wyłożyć do przygotować formy.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół.
  2. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Udekorować posypką cukrową.

Źródło: Przepis wzorowany przepisem ze strony: beas.kitchen

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto mrówkowe Ciasto mrówkowe Ciasto mrówkowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Moje pierwsze ciasto bezglutenowe. Było bardzo smaczne. Myślę, że będę wracać do tego przepisu też w wersji normalnej. Jestem pozytywnie zaskoczona, że pieczenie na mące bezglutenowej jest takie proste. Użyłam podanej w przepisie mąki Schär Farine. Ten przepis jest świetny.