Tort wielkanocny w kształcie ptasiego gniazda. Jest to tort z cytrynowego ciasta babkowego, przełożonego kisielem z owoców leśnych i masą maślaną. Obłożony jest również masą maślaną i udekorowany kakaową posypką cukrową i kolorowymi, cukrowymi jajkami.
Tort jest stabilny i mocno sycący. Polecam wyciągnąć go wcześniej przed podaniem, aby masa zmiękła i kroić cienkie kawałki.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto ucierane:
200 g masła, temperatura pokojowa
200 g cukru
4 jajka (rozmiar M)
320 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
skórka starta z 1 cytryny
Poncz:
125 ml wody
sok z połowy cytryny
Kisiel:
300 g mrożonych owoców leśnych lub malin
2 łyżki cukru
30 g skrobi ziemniaczanej
Masa maślana:
400 g masła, temperatura pokojowa
5 jajek (rozmiar M)
100 g cukru
10 ml wódki lub rumu (opcjonalnie)
3 łyżki kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella lub 1- 2 łyżki kakao
Dekoracja:
ok.200 g posypki czekoladowej
kolorowe jajeczka cukrowe
Sposób przygotowania:
Mrożone owoce leśne przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej jeszcze przesiać). Odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Następnie dodać skórkę z cytryny. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku, każde miksując ok. 1 minuty. Następnie dalej miksując, wlewać stopniowo mleko. (Masa się zwarzy. Wszystko dobrze. Proszę kontynuować).
Mąkę dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do tortownicy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Chłodne ciasto przeciąć na 4 części. (Czwarta część to wypukła część ciasta).
W wypukłej części wyciąć mniejsze koło. Wycięte ciasto odstawić na bok.
Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z sokiem z cytryny.
Wszystkie części nasączyć ponczem. (Dając na każdą część 3 łyżki ponczu. Wypukłą część nasączyć od dołu).
Przygotować kisiel: Rozmrożone owoce przełożyć na sitko i złapać sok, który puściły. Sok z owoców wymieszać ze skrobią i cukrem na gładką masę. Owoce zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i skór. Przetarte owoce zagotować. Dodać rozmieszaną skrobię z cukrem i mieszając doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
Gorący kisiel rozłożyć po połowie na dolnym i przedostatnim blacie. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę maślaną: Jajka (całe) i cukier ubić mikserem w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut). Następnie miskę/ garnek z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając, całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo do masła ostudzoną masę jajeczną, miksując do połączenia się składników. Na końcu dodać małymi porcjami alkohol. Masę podzielić na połowę. Do jednej połowy wmiksować lub wmieszać krem czekoladowo- orzechowy lub kakao.
Jasną masą przełożyć wszystkie blaty (po ⅓ masy na każdy blat).
Cały tort posmarować kakaową masą.
Gdyby otwór był za głęboki, można zmniejszyć go wkładając trochę wyciętego ciasta do środka.
Tort obsypać posypką czekoladową. (Posypkę nasypać na dłoń i przycisnąć ją do boku tortu).
Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem włożyć kolorowe jajeczka do środku gniazda.
Jaki piękny tort. Podziwiam Joasiu Pani zdolności cukiernicze. Ciągle oglądam Pani torty i zawsze coś nowego i pięknego znajdę. Mam Pani książkę i często z z niej korzystam bo mam bezglutenowca w domu. Najpiękniejszy wychodzi mi biszkopt z orzechami i czekoladą. Dziękuję za udostępnienie świetnych receptur i dekoracji ciast. Cieplutko wiosennie pozdrawiam i życzę radosnych Świąt Wielkanocnych.