Fudge marmurkowe

Słodkie, klejące, dwukolorowe czekoladki. Łatwe do przygotowania i mocno czekoladowe.

Składniki:

  • 150g gorzkiej  czekolady
  • 150g białej czekolady
  • 400g słodkiego mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

  1. Kwadratową formę (o wymiarach 15x 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Mleko skondensowane rozlać po połowie do dwóch niedużych garnków.
  3. Do jednego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, gorzką czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię łyżką.
  4. Do drugiego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, białą czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać na masę z gorzkiej czekolady i wyrównać.
  5. Przy pomocy patyczka do szaszłyków (lub widelca) zrobić szlaczek.

2

  1. Formę wstawić na co najmniej 8 godz, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  2. Następnego dnia wyciągnąć masę wraz z papierem z formy. Papier oddzielić od boków czekoladowej masy. Fudge pokroić ostrym nożem w kostkę o wymiarach ok. 2x 2cm.
  3. Przechowywane w chłodnym miejscu utrzymują się przez około 2 tygodni.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z magazynu: “Lecker. Bakery” Special 2013, nr. 1.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 8 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

 

Fudge marmurkoweFudge marmurkowe