Fudge marmurkowe

Słodkie, klejące, dwukolorowe czekoladki. Łatwe do przygotowania i mocno czekoladowe.
Składniki:
- 150g gorzkiej czekolady
- 150g białej czekolady
- 400g słodkiego mleka skondensowanego
Sposób przygotowania:
- Kwadratową formę (o wymiarach 15x 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Mleko skondensowane rozlać po połowie do dwóch niedużych garnków.
- Do jednego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, gorzką czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię łyżką.
- Do drugiego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, białą czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać na masę z gorzkiej czekolady i wyrównać.
- Przy pomocy patyczka do szaszłyków (lub widelca) zrobić szlaczek.
- Formę wstawić na co najmniej 8 godz, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia wyciągnąć masę wraz z papierem z formy. Papier oddzielić od boków czekoladowej masy. Fudge pokroić ostrym nożem w kostkę o wymiarach ok. 2x 2cm.
- Przechowywane w chłodnym miejscu utrzymują się przez około 2 tygodni.
Smacznego.
Na podstawie przepisu z magazynu: “Lecker. Bakery” Special 2013, nr. 1.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 25 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 8 godz. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 50 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.