Bagietki jogurtowe

Miękkie, puszyste, pszenne bagietki na drożdżach, upieczone z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Składniki:
- 250ml jogurtu naturalnego (dałam 3,5%)
- około 400g mąki pszennej
- 20g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z 50ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Do dużej miski wlać jogurt, dodać sól i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Mąki dodać tyle, aby ciasto było gładkie, pulchne i ewentualnie leciutko klejące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Ciasto podzielić na pół i uformować dwie bagietki. (Można posmarować ręce olejem, aby ciasto nie kleiło się do rąk). Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.
- Po wyrośnięciu delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto i posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
35 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 1 godz.25 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.