Bagietki na maślance

Pszenne, drożdżowe bagietki przygotowane na maślance. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 2 szklanki mąki pszennej (300g)
- 2/3 szklanki maślanki (temperatura pokojowa)
- 4 łyżki ciepłej wody
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka roztopionego masła
Dodatkowo:
- 1 jajko
- ewentualnie mak do posypania bagietek
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Resztę mąki przesiać do miski. Dodać sól, roztopione masło, maślankę, na końcu wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ręcznie lub mikserem ok. 8 minut, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto powinno się lekko lepić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować bagietkę, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
- Kolejno posmarować bagietki rozkłóconym jajkiem, posypać makiem. Bagietki można naciąć delikatnie żyletką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do zarumienienia w temperaturze 180°C.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
1 godz. 40 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.