Bułki z odżywką białkową bez mąki


Bułki białkowe upieczone z dodatkiem odżywki białkowej są bezglutenowe, zgodne z dietą niskowęglowodanową oraz ketogeniczną. Są pyszne, mocno chrupiące z zewnątrz, a ładnie porowate i miękkie w środku.
Makro 1 bułki: 374 kcal, B: 28g, T: 26g, W: 4,6g (węglowodany netto: 0,5g).
Składniki na 4 duże bułki:
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 80 g masła, temperatura pokojowa
- 100 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
- 100 g odżywki białkowej do wypieków, o smaku naturalnym
- 30 g siemienia lnianego, brązowego lub złotego
- 30 g ziaren słonecznika (lub mieszanki słonecznika i pestek z dyni)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. ⅓ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać odżywkę białkową, siemię lniane, ziarna słonecznika, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na bok.
- W drugiej misce utrzeć masło mikserem ręcznym na jasną, kremową masę. Dalej miksując na wysokich obrotach dodawać w odstępach po jednym jajku. (Jeśli masa się zwarzy, nic nie szkodzi). Następnie dodać twaróg i zmiksować krótko, do połączenia się składników.
- Dodać suche składniki z pierwszej miski i zmiksować do połączenia.
- Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na blachę nałożyć łyżką 4 porcje ciasta. (Ciasto jest klejące).
- Ręce opłukać wodą. Po kolei, każdą porcję ciasta brać do ręki i formować kulę. Ułożyć z powrotem na papierze i lekko spłaszczyć.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zarumienią.
- Wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Zmieniony przepis z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.