Bułki pszenne na drożdżach


Proste, zwykłe, domowe bułki pszenne. Bardzo proste do przygotowania. Pyszne na śniadanie lub kolację.
Składniki na 8 sztuk:
- 500 g mąki pszennej typu 550
- 10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
- 10 g soli
- 300 ml lekko ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól i lekko ciepłą wodę. Ciasto wyrobić najlepiej przy użyciu robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta. Zagniatać najpierw na niskich obrotach przez 2 minuty, aż składniki się połączą, a następnie 7 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. (Ciasto można też przygotować ręcznie: W tym celu należy trzymać miskę jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto 2- 3 minuty. Następnie przełożyć ciasto na blat i zagniatać ok. 5- 10 minut, na elastyczne i sprężyste ciasto).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć ręką, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
- Pod koniec wyrastania (po ok. 30 minutach) rozgrzać piekarnik do temperatury 225°C, grzałka góra- dół.
- Wyrośnięte bułki naciąć dość głęboko. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).
- Bułki piec, aż się zarumienią w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 225°C, grzałka góra- dół.
- Studzić na kratce kuchennej.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
8 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.