Likier jajeczny


Smaczny i prosty do przygotowania domowy likier jajeczny. Przygotowuje się go z żółtek, mleka, cukru i białego rumu. Likier jest słodki, rzadki i z delikatną nutą waniliową i pomarańczową.
Składniki:
- 8 żółtek
- 250g cukru
- 1 laska wanilii
- 400ml mleka
- 250ml białego rumu (najlepiej ok. 54%)
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i delikatnie nożem wyciągnąć nasiona.
- Zetrzeć skórkę z pomarańczy na tarce o najmniejszych oczkach. (Potrzebne będą 2 łyżeczki startej skórki).
- Mleko, 125g cukru i nasiona wanilii zagotować, od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie utrzeć resztę cukru z żółtkami na parze, na puszystą masę. (Ubijać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut).
- Dalej miksując żółtka, wlewać stopniowo gorące mleko. Dodać skórkę z pomarańczy. Miksować tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie przecedzić przez sitko i pozostawić na 30 minut, aby masa ostygła.
- Masę przełożyć do wysokiego naczynia. Miksując mikserem na najwyższych obrotach, wlewać stopniowo rum.
- Gotowy likier przełożyć do butelki, zamknąć i wstawić do lodówki. Z podanej porcji wychodzi ok. 700ml likieru.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche“.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 700ml |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.