Czekoladowa kawa mrożona

Czekolada połączona z kawą w proporcji pół na pół, schłodzona i połączona z likierem o smaku kawowym lub tiramisu. Do tego serwowana jest z gałką lodów waniliowych. Pyszna, słodka i kremowa. Taka kawa przyda się nie tylko w upalny dzień, ale również jest dobrą propozycją dla dwojga na Walentynki.
Składniki na 2- 3 porcje:
- 250ml mleka
- 70g czekolady gorzkiej
- 240ml zaparzonej kawy
- 50ml likieru kawowego lub tiramisu
- 2- 3 gałki lodów waniliowych
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
- Mleko zagotować. Zdjąć z pieca, dodać posiekaną czekoladę i chwilę odczekać, aby czekolada zmiękła. Następnie dokładnie wymieszać trzepaczką, aby czekolada całkowicie się rozpuściła.
- Przygotować kawę w ulubiony sposób (z ekspresu, rozpuszczalną, parzoną przecedzoną). Wlać do czekolady. Całość ostudzić w zimnej wodzie. Kolejno dodać likier.
- Gotową czeko- kawę rozlać do 2 lub 3 wysokich szklanek. Dodać po gałce lodów.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 15 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
2- 3 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.