Krem Toffifee

Uwaga! Bardzo uzależnia. Jeśli ktoś lubi np. Nutellę, to wie o czym mówię :). Krem jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Można przechowywać go dość długo w lodówce, jeśli oczywiście będzie taka potrzeba.
Składniki:
- 200g czekoladek Toffifee
- 50g masła
- 50g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Czekoladki posiekać nożem bardzo drobno (lub zmiksować na drobno robotem kuchennym).
- Wszystkie składniki przełożyć do garnka i wolniutko podgrzać, mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią (oczywiście za wyjątkiem kawałków orzechów).
- Przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Uwaga: Jeśli chcecie zrobić krem z jednego, małego opakowania czekoladek Toffifee (125g) to dodajcie 31g masła i śmietany.
Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:
- Czekoladki włożyć od naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 7, wspomagając miksowanie kopystką.
- Dodać miękkie masło i śmietanę. Podgrzać przez 5min./ temp. 37°C.
- Przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de
![]() |
Czas przygotowania: |
około 15 min. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.