Owocowe lody jogurtowe

Pyszne, domowe lody jogurtowe dla ochłody w upalne dni. Lody przygotowane są na bazie jogurtu greckiego i mrożonych owoców. Dzięki użyciu zamrożonych owoców, lody można przygotować dosłownie w 5 minut. Wystarczy zmiksować owoce z jogurtem, dosładzając je według uznania cukrem pudrem, miodem, ksylitolem itp. Jedynym istotnym warunkiem jest posiadanie mocnego blendera, który poradzi sobie ze zmiksowaniem zamrożonych owoców.

Składniki na ok. 500 ml:

  • 300 g mrożonych owoców np. truskawek, jagód, borówki amerykańskiej, malin, owoców leśnych, mango
  • 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru (lub innej substancji słodzącej np. miodu, ksylitolu)

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego (u mnie thermomix) włożyć zamrożone owoce. Dodać jogurt i cukier puder.
  2. Zmiksować do otrzymania gładkiej masy.
  3. Lody są gotowe i można podawać je od razu. Są jednak miękkie. Można przełożyć je do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby lekko stwardniały i dało się formować gałki. (Na zdjęciu lody po 2 godzinach mrożenia).

Uwaga:

  • Na zdjęciu pierwszym znajdują się jogurtowe lody z mango, a na ostatnim jogurtowe lody z jagodami.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ok. 500ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Owocowe lody jogurtowe