Granola czekoladowa


Domowa granola czekoladowa z kakao i kawałkami ulubionej czekolady. Ulubiona wersja moich dzieci ;) Jest mocno kakaowa, chrupiąca i umiarkowanie słodka. Idealna na śniadanie do mleka lub jogurtu naturalnego.
Składniki na ok. 600g granoli:
- 300g płatków owsianych zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
- 150g mieszanki dowolnych orzechów i pestek (np. orzechy ziemne, nerkowce, włoskie, pestki dyni, słonecznika)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
- 200g syropu z agawy, klonowego lub płynnego miodu
- 50g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej)
Sposób przygotowania:
- Do miski przełożyć płatki owsiane, orzechy i pestki (grubo posiekane), kakao, cynamon, olej i syrop z agawy (klonowy lub płynny miód). Wszystko razem dobrze wymieszać.
- Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, mieszając mniej więcej co 5 minut. Granola jest gotowa, gdy lekko się przyrumieni. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka. Gorąca granola jest miękka. Stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie).
- Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać z posiekaną na kawałki czekoladą.
- Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.